Örgüte yardıma İçişleri Bakanlığı'ndan inceleme

Kırım'da terör faaliyetlerine katıldığı gerekçesiyle Rusya'nın radarında yer alan Noman Çelebicihan Taburu'na, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi ve Kırım Gelişim Vakfı askeri malzemeler gönderdi. Söz konusu dernek ve vakıf hakkında verilen şikayet dilekçesinin ardından ise İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, Kocaeli Valiliği ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne inceleme talimatı gönderildi.

Abone ol

Ankara-Moskova hattındaki işbirliğini "Kırım" anlaşmazlığı üzerinden bozma girişimlerine bir yenisi daha eklendi. Kırım'da faaliyet gösteren ve terör eylemi yaptığı iddiasıyla Rusya tarafından yakından izlenen Müslüman Kırım Tatar Taburu olarak da bilinen Noman Celebicihan Taburu'na, bazı dernekler ve vakıfların askeri malzemeler gönderdiği ortaya çıktı. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre; askeri malzemeleri gönderen kurumlar ise Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi ve Eskişehir merkezli çalışan Kırım Gelişim Vakfı.

ÖRGÜT ABD İLE YAKIN İLİŞKİDE

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi'nin Başkanı Şerife Orak ve Eskişehir merkezli çalışan Kırım Gelişim Vakfı Başkanı'nın başkanı Ümit Şilit ayrıca uzun zamandan bu yana Rusya'nın radarında. Müslüman Kırım Tatar Taburu'nu ziyaret eden iki isim de Rusya'yı Kırım'da işgalci olarak suçluyor. Örgütün lideri ise Lenur İslamov ise Kırım Başsavcılığı tarafından federal suç işlemekten aranıyor. Taburun ABD ile ilişkileri ise dikkat çekiyor. Son olarak ABD merkezli Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü temsilcileri örgütü ziyaret etmişti.

Şerife Orak'ın Müslüman Kırım Tatar Taburu ziyareti

Ümit Şilit'in Müslüman Kırım Tatar Taburu ziyareti

PARKA, BOT, PALASKA...

Ankara-Moskova-Kiev diplomasisine yakın kaynaklar, askeri malzemeler arasında parka, kıyafet, bot, çorap, postal, palaska vb. olduğunu belirtiyor. Kaynaklara göre malzemelerin çoğunluğunu, söz konusu dernek ve vakıftan Kherson Uluslararası Havalimanı üzerinden karşılayan Noman Celebicihan Taburu; Kırım'a giden elektrik ve su hatlarını keserek bölgede Kırım halkını da hedef alan faaliyetleri yürütüyor.

Tabura gönderilen askeri malzemelerin görüntüsü

İÇİŞLERİ HAREKETE GEÇTİ

Söz konusu dernek ve vakıflar hakkında İçişleri Bakanlığına yazılan şikayet dilekçesinin ardından ise harekete geçildi. Bakanlık, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi hakkında Kocaeli Valiliğine, Kırım Gelişim Vakfı hakkında ise Vakıflar Genel Müdürlüğüne talimat yazısı gönderdi. Yazıda dernek ve vakıfın incelenmesi istendi.

ESKİŞEHİR'DEKİ "KIRIM" İLİŞKİSİ

Noman Celebicihan Taburu'na askeri malzemeler gönderen Eskişehir merkezli çalışan Kırım Gelişim Vakfı 'nın, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt'la arasındaki ilişki ise dikkat çekiyor. Vakfın kurucuları arasında yer alan Kazım Kurt, aynı zamanda Kırım Gelişim Vakfı ile sık sık ortak etkinlik düzenliyor. Eskişehir'de yediden yetmişe Tepreş coşkusu, Kırım Tatarları ile ilgili konferans, panel, sergiler ve kitap basımı bu etkinliklerden bazıları. Diğer taraftan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit’in koordinatörlüğünü yaptığı Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun sürekli olarak Rusya karşıtı düzenlediği mitinglere katılıyor ve konuşma yapıyor. Kırım Gelişim Vakfı desteklerinden dolayı Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a birçok defa da plaket verdi. Kurt Kırım meselesine ilişkin daha önce yaptığı açıklamada "Ne yazık ki Rusya Kırım’da yaşayan yüz binlerce soydaşımıza çok kötü davranıyor. Ekonomik ve manevi olarak büyük bir kaosun içindeler." ifadelerini kullanmıştı.

HABER: ERAY ÇELEBİ

ulusal.com.tr

Ulusal Kanal Savaş Harekat Merkezi'ni görüntüledi Gündem Konya'da hayatını kaybeden doktorlar Nurgül ve Süleyman Köse toprağa verildi! İşte son mesajı Gündem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan S-400 ve NATO açıklaması Gündem Emekli Koramiral Sağdıç'tan Ulusal Radyo'ya özel açıklamalar Gündem