Borç kapıya dayandı!

Kısa ve uzun vadeli borçlarda yeni rekorlar kırıldı. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre kısa vadeli dış borç stoku Haziran ayında 130,8 milyar dolara çıktı. Sadece özel sektörün önümüzdeki yıl ödemesi gereken borç ise 73. 7 milyar dolara çıktı.

Abone ol

Ekonominin önümüzdeki 1 yıl içinde ana gündemi yeni rekorlar kıran kısa ve uzun vadeli dış borçlar olacak. Merkez Bankası verileri borç sarmalının ciddi boyutlara ulaştığını gösterdi. Kısa vadeli dış borç stoku, haziran ayında 2013 yıl sonuna göre yüzde 1,1 artışla 130,8 milyar dolara çıktı.

Kısa vadeli dış borç stoku içinde bankaların borç stoku yüzde 2,8 artarak 93,5 milyar dolar oldu. Diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 36,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Kısa vadeli ve uzun vadeli borç kalemleri bir arada incelendiğinde ise özel sektör borçlarnın kritik seviyelere yükseldiği gözlendi. Yılın ilk yarısında dış borçları 12.2 milyar dolar artan özel sektör, bir yılda 73.7 milyar dolarlık borç ana parası ödeyecek.

Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, Haziran sonu itibariyle 2013 yıl sonuna göre 8.9 milyar dolar artarak 166.5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Aynı dönemde özel sektörün yurtdışından sağladığı, ticari krediler dışındaki kısa vadeli kredi borcu 43.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Toplam borç 210 milyar doları da aştı. Böylece, özel sektörün kısa ve uzun vadeli borçları altı ayda toplam 12.2 milyar dolar artttı. Toplam borçlar da 210.2 milyar dolara yükseldi.

Özel sektörün kısa ve uzun vadeli borçlarından vadesi dolan 73.7 milyar dolarlık bölümünün ise önümüzdeki bir yıl içinde ödenmesi gerekiyor.

ulusalkanal.com.tr

Tek Gıda-İş Güngören Şubesi'ne polis baskını Ekonomi Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde mezhepçilik kıyımı Ekonomi Deva İlaç Fabrikası tesettüre girdi Ekonomi Kıyamet kopacak mı? Ekonomi