Barzani Türkiye'de

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye'ye geldi. Gündem ise Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki petrol ve doğalgaz sözleşmesi. İmzaların bugün atılması bekleniyor. Petrol ve gazdan elde edilecek paranın kim tarafından dağıtılacağı ise şimdiden pazarlık konusu oldu. Türkiye, Amerika, Irak ve Bölgesel Kürt Yönetimi arasında pazarlık konusu olan paranın miktarı ise, yıllık 26 milyar dolar!

Abone ol

Kuzey Irakpetrol ve doğalgazının Türkiye üzerinden nakli ve satışı için Bölgesel Kürt Yönetimi ile sözleşme imzalanacak.

Bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Yardımcısı İmad Ahmet ve Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Ankara'ya geldi.

Milliyet'in haberine göre; yıllık 16 milyar dolar petrol ve 10 milyar dolar doğalgaz parası ise imzalar atılmadan tartışma konusu oldu.

Türkiye, Amerika, Irak hükümeti ve Bölgesel Kürt Yönetimi, 26 milyar doları bulan paranın kimin denetiminde olacağı konusunda anlaşma sağlayamadı. Paranın dağıtımı konusundaki pazarlık sürüyor.

Türkiye, yıllık 16 milyar dolar tutarındaki petrol gelirinin Türk bankalarında toplandıktan sonra dağıtılmasını talep ediyor.

Amerika ise petrol parasının kendi üzerinden Irak hükümeti ve Bölgesel Kürt Yönetimi'ne dağıtılmasını istiyor.

Irak hükümeti ise gelişmelerden endişeli. Anayasaya göre, ülke petrollerinde yüzde 83 hakkı olan merkezi yönetim, bu payın esnetilebileceği üzerinde duruyor. Bu nedenle Irak, Türkiye'deki petrol istasyonlarında bir komiser bulundurmak istiyor.

İlk aşamada borulardan günlük 400 bin varil petrol akması bekleniyor. 2016'da ise bu rakamın 2 milyon varile çıkması planlanıyor.

Türkiye ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasında petrol ve doğalgaz sözleşmeleri imzalanacak.

ulusalkanal.com.tr

Batman'da bombalı saldırı Gündem Meteorolojiden kritik uyarı! Gündem Dershane savaşı bir ileri boyuta taşındı Gündem O kaşkolu takan tribün lideri bakın kim çıktı Gündem