Danıştay ve Yargıtay düzenlemesi Adalet Komisyonu'nda görüşüyor

Yargıtay ile Danıştay'ın daire ve üye sayısını azaltacak yargı paketi Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor. Tasarıya göre, Danıştay'ın üye sayısı 195'ten 90'a, Yargıtay'ınki de 516'dan 200'e düşecek.

Abone ol

// dsf // dsf //

Adalet Bakanlığı'nın Meclis'e sunduğu Yüksek Yargı'da değişiklikler ön gören yasa tasarının görüşmelerine saat 11'de başlandı. Görüşmeler, Meclis Adalet Komisyonu'nda yapılıyor.

Tasarıyla, Yargıtay ve Danıştay'daki 711 üyenin görevi sona erecek. Danıştay'ın üye sayısı 195'ten 90'a, Yargıtay'ın da 516'dan 200'e düşürülecek. Her iki kuruma da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yeni üyeler seçilecek.

12 yıllığına seçilecek Danıştay üyesinin 4'te 1'ini Erdoğan belirleyecek. Bu da Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak.

Tasarıyla, Yüksek Yargı'daki daire sayısı da azaltılacak. Buna göre, Danıştay'daki daire sayısı 17'den 10'a, Yargıtay'da 46 olan daire sayısı ise 12'si ceza 12'si hukuk olmak üzere 24'e düşürülecek.

Tasarıya muhalefetin itirazı var. CHP, tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu savunuyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, herhangi bir aykırılığın söz konusu olmadığını belirtiyor.

İlk 4 maddesi kabul edilen Maarif Vakfı Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine de Genel Kurul'da devam edilecek. Görüşmeler saat 14'te başlayacak.

Yurtdışında, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim açma yetkisi verilecek Vakfın kuruluşuna, muhalefet itiraz ediyor. Merkezi İstanbul'da olacak vakıfa, , CHP muhalefet şerhi hazırladı.

Eğitim İş Sendikasının da itiraz ettiği tasarıyla 12 kişilik Mütevelli heyeti oluşturulacak. Mütevelli heyeti üyelerinin 4'ünü Cumhurbaşkanı ve 3'ünü de Bakanlar Kurulu atayacak. Geriye kalan 5'üyede Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile Yükseköğretim Kurulu temsilcilerinden oluşacak.

MHP de Mütevelli Heyet üyelerinin iktidar tarafından belirlenmesine tepkili.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda da, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun değişikliği yasa tasarısı görüşülüyor.

ulusalkanal.com.tr

Şehit köy korucusu Salih Erden köyünde toprağa verildi Gündem Üst düzey güvenlik yetkilisi: Hulusi Akar'a yönelik saldırıların arkasında ABD var Gündem Bharara: Sarraf'ın kefalet talebi reddedildi Gündem Canlı bomba Eylem Yaşa HDP'lilerin omuzlarında Gündem