'Soros'ta değil Atatürk'te birleşenlerin adayıyım'

O, bu seçimlerde en genç Büyükşehir Belediye Başkan adayı. Yerel seçim çalışmalarına iddialı bir ekiple başlayan Hüseyin Tugay Şen, İşçi Partisi'nin Genel Başkan Yardımcıları'ndan biri

Abone ol

Fikret Akfırat-Tuğçe Yerdelen

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tugay Şen, aday olana kadar İl Başkanlığı görevini başarıyla sürdüren, yeni kuşak genç siyasi liderlerden.

İzmir, yıkılan Cumhuriyet'in son kalesi olarak görülüyor birçok kesim tarafından. Çünkü, Cumhuriyet değerlerine sımsıkı bağlı, laiklikten ödün vermeyen çoğunluk İzmir'in ana dokusunu oluşturuyor. Bu durum bütün partilerin tabanı için geçerli. Bu nedenle, İşçi Partisi'nin seçim sloganı olan “Atatürk'te birleşmek” sihirli bir etki yaratıyor.

AKP ve CHP'nin en güçsüz adaylarla katıldığı seçim

Bu seçimler, Türkiye için olduğu kadar siyasi partiler için de milat olacak. AKP, Haziran ayaklanmasından sonra karşı karşıya olduğu erimenin sonuçlarını bu seçimde görecek. CHP ise, Y-CHP politikalarının sonuçlarını yaşayacak. AKP İzmir'de iktidar partisinin ağır toplarından eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile, CHP ise 2 dönemdir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Aziz Kocaoğlu'yla seçimlere giriyor.

Hüseyin Tugay Şen, “aman AKP gelir” propagandasına yönelik dikkat çekici bir değerlendirme yapıyor. Şen, AKP'nin İzmir'de durumunun parlak olmadığını belirtiyor:

“İlk bakışta Binalı Yıldırım AKP’nin uzun dönem görev yapan Bakanı olması, Aziz Kocaoğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan dolayı güçlü rakipler görülse de, AKP ve CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına en güçsüz isimler ile girdiği dönemi yaşıyoruz. Çünkü Binalı Yıldırım Türkiye çapında çökmekte olan AKP’nin adayı. Hakkında fezleke hazırlanmış. İzmir adaylığı açıklandığından beri yaptığı çalışmalarda ise, halktan çok yoğun ayakkabı kutularından bir tepki görmekte. Seçim çalışmalarını kapalı salon toplantısı gibi yerlerde yapıyor. Binalı Yıldırım’ın bir zayıflığı da en uzun dönemdir Bakan olmasına ve İzmir Milletvekili olmasına rağmen AKP hükümeti adına İzmir için bugüne kadar yaptığı ciddi bir yatırım söz konusu değil. Halkın İzmir’e ne yaptınız sorusuna vereceği yanıt olmadığı gibi Ankara’ya Otoban, İstanbul’a Otoban gibi yanıtlar verebiliyor.

Belediyecilik yerlerde sürünüyor, açılıma destek tabanı eritiyor

Peki Atatürkçü seçmeni “çantada keklik” gören CHP? Hüseyin Tugay Şen, CHP'nin İzmir'deki durumumunu şöyle değerlendiriyor:

“10 yıldır İzmir’i yönetirken İzmir’in temel sorunu ulaşım, alt yapı çözülmedi. İzmir’in Basmanesi’nde bulunan ve fare çukurunu bile çözemeyen bir Belediye Başkanı. Aziz Kocaoğlu'nun açılım sürecine destek olarak yaptığı Diyarbakır ziyareti ve ardından 64. Akil adamlık değerlendirmesine teşekkür ile cevap vermesi, Fettullah Gülen’in organize ettiği Türkçe Olimpiyatlarının İzmir ayağı olması. İzmirdeki CHP’lilerin kabul etmeyeceği davranışlar. En sonunda adaylığının belirlenmesinde ilçe belediye adaylarını değil de şube müdürlerini tespit edermiş gibi bir yaklaşımda bulunması, Kocaoğlu’nu daha da zayıflattı. Aziz Kocaoğlu İzmir metropolünde daha seçim çalışmalarına başlamadı. İzmir’in çeperindeki tarım ağırlıklı ilçelere gidiyor. Henüz Karşıyaka’da, Kemeraltı’nda dolaştığını görmedik. O da farkında, Konak’ta, Karşıyaka’da kendisine karşı bir tepki var.”

Atatürk'ün CHP'si bugün İşçi Partisi'dir

Nitekim, İşçi Partisi'ne, bu gelişmelere tepki olarak son birkaç yılda CHP tabanından güçlü bir kayma var. İşçi Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tugay Şen, CHP'yi kalbinden vuracak saptamalar yapıyor:

“Öncelikle şunu net bir şekilde belirteyim en son Mustafa Sarıgül’ün adaylığı konusunda Fethullah Gülen’le görüşmeleri ortaya çıktı. Tüm örnekler gösteriyor ki, Cumhuriyet Halk Partisi Atatürk’ün partisi olmaktan çıkmıştır. Hatta bu önerme de yetersiz, şöyle tamamlamak lazım: Bugün Atatürk’ün Cumhuriyet Halk Partisi, İşçi Partisi’dir. Onun misyonunu devam ettiren, onun devrimci ilkelerini başta onları savunan İşçi Partisi’dir. O yüzden şöyle ifade ettik ve edeceğiz; gerçekten Atatürkçü seçmenlere oyunu CHP’ye değil, İşçi Partisine vermeye davet ediyoruz. CHP, Cumhuriyet Halk Partisi değil. Cemaat Halk Partisi! Bu duruma gelmiş.”

Yarış İşçi Partisi ile CHP arasında geçecek

Şen'in seçmenlere mesajları da şöyle:

“İzmir’i AKP alamaz. AKP bırakın İzmir’i Türkiye’yi yönetmeye bile beceremediği süreçtedir. Seçmenlerimiz kerhen oy kullanmayacak. 30 Mart yerel seçimlerinde özgür olarak oy kullanacaklar. Esas yarış CHP ile İşçi Partisi arasında geçecek. AKP oyun dışıdır. Tüm İzmirlilerin gönüllerinde olduğu, ilkelerini ve programını bildiği partiye İşçi Partisine oy vermeye çağırıyorum.”

İşçi Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tugay Şen'in açıkladığı

“Güzel İzmir’in programı” başlıklı programın satırbaşları:

ULAŞIM

Toplu ulaşım esastır. Raylı sistem ve deniz ulaşımı geliştirilecektir. Ulaşım alanında bir koordinasyon kurulu oluşturulacaktır. Dış körfezde Karaburun, Foça ve Çeşme ilçelerimize deniz ulaşımı sağlanacak ve geliştirilecektir.

Ulaşım sorunun çözümünde raylı sistem esas alınacaktır. İzmir’i metro ağlarıyla öreceğiz. İzban’ın hareket alanının büyütülmesine devam edilecektir. Tramvay ulaşımı, halkımızın sahile inmesini, denizle buluşmasını engellemeyecek şekilde düzenlenecektir.

Öğrencilerimiz toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanacaktır. Sadece belediyeden yıllık bir kart alacaklar ve bunun karşılığında sınırsız şekilde yıl boyu ücretsiz yolculuk edecekler.

60 yaş üstü yurttaşlarımız, büyüklerimiz aldıkları kart karşılığı toplu ulaşımdan saat sınırlaması olmadan yararlanacaktır.

İzmir’in otopark sorunu, yer altı ve üstünde çok sayıda akıllı otopark inşa ederek çözülecektir.

SU

Hedefimiz su, ulaşım vb. hizmetlerin ücretsiz verildiği bir İzmir ve Türkiye yaratmaktır. Bunun ilk adımı olarak İzmir çapında suyu % 25 ucuzlatacağız.

Mahalle statüsüne dönüştürülen tüm köylerde üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde özel su tarifesi uygulanacaktır.

ALTYAPI

İzmir’i her sağanak yağmurda sular altında kalmaktan kurtaracağız.

Bunun için öncelikle Büyük Kanal projesi tamamlanacaktır. Temel çözüm, evsel atıklarla yağmur sularının ayrıştırılmasıdır.

İMAR

Rantsal değil yerinde kentsel dönüşüm yapacağız. Hiçbir yurttaşımızı kentsel dönüşüm adı altında mahallesinden sürmeyeceğiz. Bu alanların rantçılar tarafından kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Yerinde kentsel dönüşümün yapılabilmesi için, geçici depo evler kuracak ve dönüşüm tamamlanıncaya kadar yurttaşlarımızın buralarda barınmasını sağlayacağız.

TARIM

Tarımda kooperatifleşmeye öncülük edecek, var olan kooperatiflere destek olacağız. Bu alanda en büyük kuruluşlardan olan Köy-Koop ile birlikte çalışacağız.

Tarımla ilgili belediye bünyesinde ayrı bir daire başkanlığı kuracağız.

Seracılık desteklenecek ve bu alanda jeotermal enerjinin kullanılmasının önü açılacaktır.

KAMU MALLARI

Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerimiz, kendi yetkisindeki kamuya ait hiçbir malın satışına, özelleştirmesine izin vermeyecektir. Bunun yanında kentimizin Alsancak Limanı gibi kamu varlıklarının da özelleştirmesine karşı mücadele edeceğimize söz veriyoruz.

Bornova’daki Karayolları arazisi başta olmak üzere satışa çıkarılan veya çıkarılacak olan tüm kamu arazilerinin rantçıların eline geçmemesi için her cephede mücadele edeceğiz.

ÇEVRE

Tüm çöp konteynerlerini yer altına alacağız. Böylece hem sokaklarımız sağlıklı hale getirilecek, hem de İzmirimizin yüzü güzelleştirilecektir.

Yöre halkını çileden çıkaran ve İzmir’e yakışmayan Harmandalı çöplüğü kapatılacak ve bölge halkının mağduriyeti giderilecektir.

Sokak hayvanlarına ilgili yasa kapsamında muamele yapılacak. Bu dünyanın ve kentimizin onlara da ait olduğunu unutulmayacağız.

KÜLTÜR-SANAT

İnsanlarımız sanatsal etkinliklerden tam olarak yararlanamamaktadır. Kültür ve sanat, belli bir azınlığın takip edebildiği alanlar olmaktan çıkarılmalıdır. Sanat etkinliklerini tüm İzmire yaymak ve halkımızın kültür seviyesini yükseltmek bakımından; kültür ve sanatı yurttaşımızın ayağına götüreceğiz.

Bunun için tüm mahallelerde kültürevleri kuracağız. Buralarda kurslar verilecek, gösterimler yapılacak ve sanat üretilecektir. İzmir’de Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki kültür devrimini yeniden yaşatacağız.

DAYANIŞMA

Önceliğimiz sadaka dağıtan değil, istihdam yaratan bir belediyecilik yapmaktır. Kentimizde işsizliğin son ermesi için gerekli sorumluluk gösterilecektir. İşsizlik sorunu çözülünceye kadar, aç-açıktaki kentlimize sahip çıkacağız. Cumhuriyetin temel anlayışıyla “Kimsesizlerin kimsesi olacağız”. Bu alanda kentsel dayanışma kartı uygulaması başlatılacak. Gerçek ihtiyaç sahiplerine sınırlandırılmış temel gıda vb. ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bu kartlar verilecek.

EMEKÇİLER

Büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşlara personel sağlayan İZELMAN AŞ’nin 6.000 işçisini, ihale korkusundan kurtaracağız. İzelman işçileri, ESHOT ve İZULAŞ işçileriyle aynı haklara kavuşturulacaktır. Belediyelerde ve bağlı şirketlerde ücret adaletsizliğine son verilecek. Eşit işe eşit ücret ilkesi taviz vermeden uygulanacaktır. Büyükşehir belediyesine devredilen kurumlardaki hiçbir emekçinin işten çıkarılması söz konusu olamayacaktır.

GENÇLİK

İzmirde üniversite bulunan tüm ilçelerde öğrencilerin kızlı-erkekli kalabileceği öğrenci konuk evleri, yani yurtlar açacağız. Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtların olduğu 4 ayrı merkezden, üniversite yerleşkelerine direkt, durmaksızın giden ve gelen otobüs seferleri koyacağız.

İlçelerde gençlik merkezleri açacağız. Bu merkezlerde gençliğimizin ucuz gıda ve eşya ihtiyaçlarını karşılayacakları marketlerden tutun da araştırmalarını yapacakları, sanatsal çalışmalarda bulunacakları birimlere kadar çok geniş hizmetler verilecektir.

YÖNETİM ANLAYIŞI

Belediyenin tüm hizmet alanlarında üniversitelerle birlikte yapılacak düzenli anket çalışmalarıyla İzmirlilerin öneri ve şikayetleri öğrenilecektir.

Bugüne kadar İzmir büyükşehirde ve ilçelerde belediye başkanlığı yapmış kişilerin tamamının davet edileceği bir BAŞKANLAR ONUR KURULU oluşturulacaktır. Bu kurul, yürütülecek hizmetler açısından önemli bir danışma kurulu işlevi görecektir.

İzmir’i yönetirken en temel çalışma arkadaşlarımız, meslek odaları ve üniversiteler olacaktır.

İzmiri muhtarlarımızla birlikte yöneteceğiz.

SONUÇ

Rantçılık, insana karşıdır. Özelci değil kamucuyuz, halkçıyız, insandan yanayız. Özel çıkarın değil, halkın belediyesini kuracağız. Kaynaklar rantçıların banka hesaplarına akmayacak, halka hizmet için değerlendirilecek!

Bir: İnsancıl kent, önce insan! Önce kamu!

İki: Doğal kent, önce doğa! Üç: Kadıncıl kent, kadınlar önde!

Dört: Üretken kent, önce çalışan! Önce elbirliği!

Beş: Zincirsiz kent, önce özgürlük!

Altı: Çağdaş kent, önce aydınlanma!

Yedi: Güzel kent, önce yaratıcılık! Bekle İzmir, halkçı belediyeler için İşçi Partisi geliyor!

Yıldız parlasın, İzmir kazansın!

ÇERÇEVE

Ben ayağa kalkan Mustafa Kemal’in askerlerinin adayıyım.

Ben Silivri’de, Şirinyer’de, Hasdal’da tutsak edilen yurtseverlerin, öncülerin adayıyım. Barikatları yıkan milyonların adayıyım.

29 Ekim’de Gündoğdu Meydanı’nda ‘Andımızı yasaklatmayız’ diye toplanan milyonların adayıyım” şeklinde konuştu.‘Andımızı yasaklatmayız’ diyen milyonlar, ne cemaatte ne de Soros’ta birleşmeyi kabul etmeyecekler!

Ben cemaatte ve Soros’ta birleşenlerin değil, Atatürk’te birleşenlerin adayıyım!

Haziran ayaklanmasında TOMA’lara su verenlerin değil, TOMA’ların karşısında duran, direnen gençlerin, kadınların adayıyım. Meydanları doldurduk şimdi sıra sandıkta!

İzmirimizi seçeneksiz, çaresiz ve umutsuz bırakmamak için adayım.

İzmirimize ‘gavur’ diyenle, milletimize ‘yalaka’ diyenler arasında milletimizi seçeneksiz bırakmamak ve ‘Atatürk’ün Güzel İzmirlisi’ demek için adayım.

Türklüğü yasaklamaya kalkanlarla; Türk bayrağına ve Atatürk’e alerjisi olanlar için istifa resti çekenler arasında İzmirlileri umutsuzluğa düşürmemek için adayım.

PKK ile birlikte vatanımızı bölenlerle, açılımda rol alan, 64. akil adamlığa soyunanlar arasında çaresiz bırakmamak için adayım.

İzmir’i düşman görüp ele geçirmek isteyenler ile İzmirlileri koyun zannedip “odun koysak seçtiririz” zihniyetindekilere karşı adayım. Her iki aşağılamaya da teslim olmayacak İzmirlilerin adayıyım.

Aydınlık

İşte Abdullah Gül'ün hesabı Gündem TGB'liler gözaltına alındı Gündem İstanbul için de OHAL kararı alındı Gündem “Bu yasalar AKP Hükümeti'nin yıkıldığını göstermektedir“ Gündem