Karada ve denizde giden tekne geliştirildi
Yalova Çiftlikköy'de hidrolik ustası Salih Çakan, atölyeye dönüştürdüğü evinin bir bölümünde, teknesinin hem karada hem de denizde yol alabilmesi için sistem geliştirdi.
Karada ve denizde giden tekne geliştirildi
İstanbul'da yıllarca forklift tamirciliğiyle uğraşan Çakan, emekliye ayrılıp Yalova'ya yerleşti.
Çakan, emekliliğini denizde gezip balık tutarak geçirmek amacıyla bir tekne satın aldı. Her defasında park etmek için teknesini denizden kıyıya çıkarmak ve tekrar suya indirmekten yorulan Çakan'ın aklına, hem karada hem de denizde gidebilen tekne sistemi geliştirme fikri geldi.
Araştırma ve incelemeyle geçen 2,5 yılın ardından teknesine hidrolik sistemi uygulayan Çakan, park sorunundan kurtulup işlerini kolaylaştırdı. Çakan, eskiden teknesini suya indirmek için en az 3-4, denizden çıkarmak için ise 5 kişinin gücüne ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Her zaman kendisine yardım edecek birilerini bulamadığını belirten Çakan, "Tekneme hidrolik sistemiyle hem karada hem de denizde gidebilen bir sistem tasarladım. Baktım güzel de bir şey olacak, patent almak için müracaat ettim ve patentimi aldım" dedi.
Deniz Haber Ajansı'nın haberine göre, geliştirdiği sistemin, ihtiyaçtan doğduğunu ifade eden Çakan, şimdi rahatlıkla aracını denize indirip çıkarabildiğini, istediği yere park edebildiğini anlattı. Çevresinden olumlu dönüşler aldığını vurgulayan Çakan, şöyle konuştu:
"Bayağı bir talep gelmeye başladı. Bilhassa kadınlar çok ilgi gösterdi. Çünkü bir bayanın bir tekneyi tek başına denize sokup çıkarması zaten çok zor. Çoğu kişinin deniz merakı var ama meşakkatinden dolayı tekne almaya cesaret edemiyorlar. Teknemi gördükten sonra para biriktirmeye başlayan kadınlar var. 'Hemen imalatını yapın, ben de bir tane alacağım' diyenler var. Çok ilgi gördü, çok güzel olduğunu söylüyorlar."
Seri üretime hazırlanıyor
Evinin bir bölümünü atölye olarak kullanan Çakan, söz konusu sistemi, kimseden yardım almadan yaptığını dile getirdi.
Teknesini geliştirirken deneme yanılma yöntemine başvurduğunu bildiren Çakan, şunları kaydetti:
"Her şeyi tamamladım. Destek aldığım takdirde seri üretime geçmek için çalışmalara başlayacağım. Böylece büyük bir istihdam oluşacağına inanıyorum. Küçük bir atölye kurmaya kalkışsam en az 50 kişi istihdam etmem gerekiyor. Bunun ihracat olanağı da çok fazla. Türkiye'de bunun üretimi yok. Dünyada benzerinin üretimi var ve aşırı derecede büyük paralara satılıyor. Dünyadaki üretimin neredeyse 10'da biri fiyatına satacağım. Deniz Polisinde, Sahil Güvenlikte, itfaiyede, turizmde her tarafta kullanılabilir."
Çakan, sistemin tek motorlu ve üç tekerlekli olduğu bilgisini verdi. Bu sistemle teknenin, yokuş, kum, çamurda bile götürülebildiğini anlatan Çakan, "Tamamen hidrolik. Direksiyonu çok rahat. İstediğiniz yere bunu otomobil gibi park edebilirsiniz" diye konuştu.