Çorlu Taşeron İşçileri Derneğinden İşçi Eğitimi Atağı
Çorlu da taşeron işçilerinin sorunlarına çözüm üretmek ve taşeron sistemine karşı mücadele etmek için bir araya gelen emekçiler Çorlu Taşeron İşçileri Derneğini kurdu. Geçtiğimiz günlerde kuruluşunu açıklayan dernek vakit kaybetmeden taşeron işçilerin yasal hakları nelerdir konulu eğitim yaptı.
Birleşik Metal İş Sendikasının toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim çalışmasına çok sayıda işçi katıldı. İşçilerin birçoğu eğitimi ayakta dinlemek zorunda kaldı. ÇorluTaşeron İşçileri Derneğinin düzenlediği eğitim çalışmasına ODTÜ öğretim görevlisi aynı zamanda Aydınlık Gazetesi yazarı Yıldırım Koç ve Derneğin yönetim kurulu üyesi olan Av. Muhittin Mete İyidoğan konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını Çorlu Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Cemal Dalar yaptı. Dalar; “derneğimizi kısa bir süre önce kurduk. Çalışmalarımıza başladık. Bugünde Yıldırım Koç ve Av. Mete İyidoğan’ı Taşeron işçilerinin yasal hakları nelerdir konulu eğitimimize davet ettik. Bundan sonrada eğitimlerimiz devam edecek. Tüm taşeron işçilerini derneğimize katılmaya davet ediyoruz.
Taşeron İşçileri Asıl işçilerle Aynı Haklara Sahip
Hükümetin işçi politikalarına değinen Av. Muhittin Mete İyidoğan şunları söyledi. “Hükümetin işçi politikaları nedeniyle bir algı yanılsaması yaratılarak sanki taşeron işçiler kanunda geçici iş ilişkisine bağlı gibi, hiçbir hakları olmayan, kıdem tazminatı hakkı olmayan, yıllık ücretli izin hakkı olmayan işçilermiş gibi algılatılmak isteniyor. Oysa taşeron işçileri bir iş yerinde çalışan asıl işçilerle aynı haklara sahiptir. Kıdem tazminatları hakları var, yıllık ücretli izin hakları yasada mevcuttur. Özellikle bu algı yanılsaması yapılmak isteniyor. Taşeron işçileri bir işyerinde çalışan asıl işçilerin haklarına sahiptir.” Dedi.
Muvazaa Durumu Taşeron İşçileri İçin Çok Önemlidir.
Çorlu Taşeron İşçileri Derneği eğitimin de konuşan, ODTÜ öğretim görevlisi Yıldırım Koç şunları söyledi. “bugün Taşeron işçileri dernekleri kuruluyor. Çorlu da taşeron işçileri derneğini kurdu. Birde avukatları var Taşeron işçilerinin çalıştırıldığı yerlerde eğer muvazaa durumu ortaya çıkıyorsa önce muvazaa tespiti yaptırılmalı ardından alacak davalarının açılması gerekiyor. Eğer mahkeme muvazaa durumunu tespit ederse taşeron işçiler geçmiş 5 yıla kadar alacaklarını tahsil edebiliyor.” Dedi. Muvazaa durumu Tarafların aralarında anlaşarak gerçekte yapmak istemedikleri bir hukuki işlemi üçüncü kişileri aldatmak amacıyla yapıyormuş gibi görünmelerine muvazaa denir. Diyen Yıldırım Koç örnek vererek şunları söyledi “Örneğin bir hastane temizlik işleri ihalesi yapıyor. Sadece temizlik işçileri alması ve onları taşeron olarak çalıştırması gerekiyor. Hastane de temizlik işleri yardımcı iştir bunu taşerona verebilir. Fakat hastane yönetimi temizlik işçisi alırken şirkete şunu söylüyor benim laboratuarda çalışana da ihtiyacım var hasta bakıcıya da ihtiyacım var ona göre işçi temin et deniliyor. Temizlik işleri için alınan işçiler hasta bakıcı olarak veyahut laboratuarda görevli olarak çalışıyor. Bu muvazaa durumu doğurur ve temizlik işçisi olarak giren işçi hasta bakıcı olarak çalışıyorsa dava açabilir ve geriye dönük bütün alacaklarını tahsil edebilir. Çünkü taşeronda çalıştığı zaman bir işçi asgari ücret alıyor. Hasta bakıcı hastanenin kadrolu elemanıdır ücreti daha yüksektir. Aradaki farklar kıdem tazminatı, yıllık ücretli izinler hepsi asıl işverenden tahsil ediyor.” Dedi.
Taşeron sisteminin önüne geçebiliriz.
Yıldırım Koç; “Bu anlattıklarım önemlidir. Bu tür davaları taşeron işçileri açarsa işverenler geri adım atacaktır.. Taşeron sisteminin önüne bu şekilde geçebiliriz. Taşeron işçileri asıl işçiler gibi birçok hakkı var bunların farkında olsunlar ve dava yoluyla alacaklarını tahsil etsinler.” Dedi.
İşçiler eğitim sonunda Yıldırım Koç’a yaşadıkları sıkıntılarla ilgili sorular sordu. Eğitime Disk’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, Disk’e bağlı Genel İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Kenan Akkan da katıldı.
Haber: İmdat Şahin
ulusalkanal.com.tr