TBMM'de kapalı oturum ne anlama geliyor, hangi durumlarda yapılır?

Meclis, 3 Mart Salı günü İdlip gündemiyle kapalı oturum yapacak. Oturumda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da Genel Kurulu bilgilendireceği açıklandı. Peki, kapalı oturum ne anlama geliyor, hangi durumlarda yapılır?

Abone ol

Salı günü Meclis’te İdlip gündemli kapalı oturum yapılacak.

İdlip’de 34 askerin şehit olmasının ardından Meclis’te kapalı oturum yapılması gündeme geldi. Ak Parti grubu, Meclis Başkanlığı’na kapalı oturum teklifiyle başvurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Meclis’e Milli Savunma BakanıHulusi Akar'ın İdlib'deki saldırı ile ilgili gelişmeler konusunda Genel Kurulu bilgilendirmesi için dilekçe gönderdi. Bunun üzerine Genel Kurul'un, 3 Mart Salı günü tek gündem maddesi ile toplanması kararlaştırıldı. Meclis’te aynı gün CHP, MHP ve İYİ Parti grup toplantıları da yapılacak.

Peki, kapalı oturum ne anlama geliyor? Parlamento sözlüğüne göre bu oturum, toplantı içeriğinin devlet sırrı olarak saklandığı Genel Kurul toplantısı olarak tanımlanıyor. Oturuma milletvekilleri, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, bakan yardımcıları katılıyor. Üst kademe kamu yöneticileri ile görevi gereği toplantıda bulunması gereken kamu görevlileri dışında da kimse toplantıya katılamıyor.

Oturum esnasında görüşmelerin tutanakları kâtip üyelerince tutuluyor. Ancak, Genel Kurul uygun görürse, yeminli stenograflar bu görevi yerine getirebiliyor. Toplantının ardından oturumun tutanağı ve özeti, bir zarfa konarak mumla mühürlenip Meclis arşivine veriliyor.

Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor. Bunların daha önce veya sonra yayımlanmasına ilişkin Genel Kurul, Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine işaret oyuyla karar veriliyor. Meclis İç Tüzüğü’ne göre ise görüşmelere ilişkin oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamıyor. Bunlar devlet sırrı olarak saklanıyor.

Meclis tarihindeki ilk kapalı oturum, Meclis’in açılmasından bir gün sonra, 24 Nisan 1920 tarihinde yapıldı. Son kapalı oturum ise 4 Ekim 2012’de Suriye tezkeresinin görüşmelerinde gerçekleştirildi. Meclis’te şimdiye kadar 267 kapalı oturum yapıldı, bu oturumların 206’sı kamuoyuna açıklandı. 1 Mart 2003 tezkeresi, kamuoyuna açıklanmadığı için tartışmalara neden olan tutanaklar arasındaydı.

ulusal.com.tr

Erdoğan-Putin görüşmesi 5 Mart'ta Moskova'da Gündem İyilikler Çarşısı Ankara'da açıldı Gündem CKD'nin yeni yönetimi Anıtkabir'e gitti Gündem 400 bine yakın Suriyeli geri döndü Gündem