Türkiye önümüzdeki 5 yıl üye olamayacak

Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanı Jean-Cloude Juncker, ‘Önümüzdeki 5 yılda yeni Avrupa Birliği üyesi olmayacak" açıklamasında bulundu.

Abone ol

Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanı Jean-Cloude Juncker, ‘Önümüzdeki 5 yılda yeni Avrupa Birliği üyesi olmayacak" açıklamasında bulundu.

Bununla birlikte Juncker, aday ülkelerle öncellikle Balkan devletleriyle müzakerelerin süreceğini vurguladı.

Böylece Türkiye’nin ‘Avrupa hayali’nin gerçekleşmesi erteleniyor. Türkiye Cumhuriyeti AB üyesi olmak için Avrupa kapısını yarım yüzyıldır çalıyor. Buna rağmen Türkiye bu hayalinin gerçekleşmesinden hala uzak. Siyaset uzmanı Stanislav Tarasov, konuyla ilgili yorumunda durumu şöyle değerlendirdi.

Türkiye’nin yeni Bakanlar Kurulu, hükümet programında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünün kutlanacağı 2023 yılına doğru AB’ne üyeliği politikasının öncelikli hedefi olarak belirtti. Bu hedefe ulaşıldığı takdirde (ki bugün ihtimali düşük) Ankara sırasını 60 yıl boyunca beklemiş olacak. Bu dönem içinde Avrupa Birliği’nin onlarca yeni üyesi oldu. Arasında birkaç yıl önce bununla ilgili planlar bile kurmayan ve AB’ye girmesiyle Avrupa’nın ekonomisine önemli katkıda bulunmayan, tam tersine ekonomik durumu olumsuz şekilde etkileyen ülkeler vardır.

Türkiye’ye gelince ekonomisi son yıllarda önemli ilerlemeler kaydediliyor, durumu iyidir. On yıldan daha az bir süre içinde ülkenin GSYİH’si üç kat artmıştır. Yirmiler Grubu’nda da önemli yer tutuyor. Ama şu an Ankara’nın Brüksel ile müzakereler dondurulmuş durumda. Ve Avrupa Komisyonu Başkanı’nın açıklamasına göre yakın gelecekte onların yeniden başlatılacağı ihtimal dışı görünüyor.

Bunun resmi nedenleri olarak Kıbrıs meselesi ve başta Paris olmak üzere bir sürü Avrupa’lı başkentlerin Türkiye’nin AB üyeliği konusunda sergilediği tavır belirtiliyor. Ama belli ki bunun arkasında başka sebepler de vardır. Birçok uzmanın Batı’nın aslında hiç bir zaman (en azından son 10-20 yıl boyunca) hızla artan nüfusa sahip gelişmekte olan bu büyük ülkeyi olası AB üyesi olarak görmediği neticeye varmış olması hiç te şaşırtıcı değildir.

AB şu an izlediği politikayla resmen Türkiye’nin dikkatini Avrupa’dan Türk sınırlarında dahilinde birçok bölgede çatışmaların yaşandığı Orta Doğu’ya çeviriyor.

Belki Batı şimdiki durumda Türkiye’ye Avrupa’yı sorunlu bölgeden ayıran tampon ülke olarak ihtiyaç duyuyordur. Öyle ise Brüksel ve başka Avrupa merkezlerinin politikasını anlamak daha kolay oluyor. 2023 yılına doğru durum değişecek mi? Bunu söylemek için çok erken. Ama anladığımız kadarıyla en azından 2019 yılına kadar değişiklik olmayacaktır.

Kaynak: Rusya'nın Sesi Radyosu

ab
Karadeniz'de sıcak saatler Dünya Şili'de terör saldırısı! En az 14 yaralı Dünya NATO'dan Rusya kararı Dünya Rusya'dan Batı'ya jet yanıt Dünya