HDP vekilleri için "zorla getirme" yapılmadan dava açılabilecek

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri bir bir ifadeye çağrılırken, yargılama sürecine ilişkin yeni bir ayrıntı ortaya çıktı. HDP'li vekillere gönderilen ifadeye çağırma metninden,"Çağrıya uyulmazsa zorla getirme tedbiri" ibaresinin çıkartıldığı belirtildi. Buna göre, savcılar çağrıya uymayan vekiller hakkında ifadelerini almaksızın dava açabilecek.

Abone ol

152 Milletvekili hakkında 799 dosyanın savcılıklara ulaşmasıyla birlikte başlayan yargılama süreci devam ediyor.

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri bir bir ifadeye çağrılırken, yargılama sürecine ilişkin de yeni bir ayrıntı ortaya çıktı.

Savcı, Ceza Muhakemeleri Kanunu gereğince milletvekilini ifadeye çağırma, çağrıya uymaması durumunda zorla getirtme yetkisine sahip. Ancak, savcılıklar "Zorla getirme" uygulamasını yapmayacağı belirtildi.

Habertürk gazetesinin haberine göre, HDP milletvekillerine gönderilen "Şüpheli çağrı kağıdında" bazı değişiklikler yapıldı. İfade çağrısına uyulmazsa "Zorla getirme" tedbiri uygulanacağına ilişkin uyarı, çağrı kağıtlarından çıkartıldı.

Buna göre savcılar, çağrıya uymayan vekiller hakkında ifadelerini almaksızın dava açabilecek ya da takipsizlik kararı verebilecek. Dava açılan vekiller hakkında gerek görülürse de mahkemeler tarafından tutuklama kararı alınabilecek. Bir milletvekili, aldığı ceza nedeniyle kesin hüküm giyerse de vekilliği düşecek.

ulusalkanal.com.tr

Katliamdan kurtulan şair Hidayet Karakuş, Madımak’ta yaşadıklarını kitaplarıyla anlattı Gündem Amerikalı kıza tecavüze 40 yıla kadar hapis istemi Gündem Yaz kararnamesine itirazla, 113 hâkim ve savcının görev yeri değişti Gündem Bayramda hava nasıl olacak Gündem