Danıştay'dan İstanbul Sözleşmesi kararı: Sözleşmenin feshine ilişkin itirazlar reddedildi

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin itirazları reddetti. Oy çokluğu ile alınan kararda, Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesinin hukuka uygun olduğu belirtildi.

Abone ol

Danıştay, Millet İttifakı’nın, İstanbul Sözleşmesinin feshine yönelik itirazlarını reddetti.

CHP ve İyi Parti’nin başını çektiği bazı siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararına ilişkin Danıştay’da dava açmıştı. Başvurularda, çekilme kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talep edilmişti.

Davalara bakan Danıştay 10'uncu Dairesi, bu talepleri reddetti. Dosya, itirazlar üzerine Danıştay'ın en üst karar organı olan İdari Dava Daireleri Kurulu'na taşındı. Kurul, yaptığı inceleme sonrası, tüm itirazları oy çokluğuyla reddetti.

Kurul kararıyla, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin davaların reddine ilişkin kararı da kesinleşmiş oldu.

Danıştay kararında, sözleşmenin 80'inci maddesinin yürütme organına fesih yetkisi verdiği vurgulandı. Anayasa'nın 104'üncü maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama yetkisinin Cumhurbaşkanı'na ait olduğu belirtilerek, "Cumhurbaşkanı değişen ve yeni koşullar itibarıyla anlaşmanın onaylanmasını erteleyebileceği gibi onaylamaktan tamamen de vazgeçebilecektir" denildi.

Deva Partisi'nde istifa depremi Gündem HDP'li eski belediye başkanı Yunanistan'a kaçarken yakalandı Gündem PKK'nın sözde kurucularından Ali Haydar Kaytan öldürüldü: Kaytan'ın ölümünü gizlemek için infaz yöntemi kullanıldı Gündem Siirt'te Eren Kış-5 Operasyonu başlatıldı Gündem