Suriye'den önemli açıklamalar: Suriye Devleti komşuda bölücülüğe izin vermez

Vatan Partisi heyetini Dışişleri Bakanlığı’nda kabul eden, ülkesinin Cenevre ve Viyana görüşmelerinde sözcüsü olan Faysal Mikdad önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Ergenekon tertibine maruz kalmış olan Vatan Partisi üyesi emekli komutanları Mikdad, “mevcut hükümetin demokratik hapishanelerinden çıkmış vatanseverlere hoş geldiniz diyoruz” sözleriyle karşıladı. Faysal Mikdad, Viyana süreci, ABD’nin rolü ve Türkiye-Suriye ilişkileri hakkında bir dizi açıklamada bulundu.

ABD ile hareket eden piyon devlet olur

ABD ile hareket eden bölge ülkelerinin, en sonunda terör örgütleriyle işbirliği yapan piyon devletler haline geldiğini söyleyen Dışişleri Bakan Yardımcısı, Türkiye’nin Irak’ta Başika’ya asker göndermesi ve sonra talimat üzerine geri çekmesini “TSK’ya hakaret” olarak değerlendirdi.

Türkiye-Suriye ilişkileri

Mikdad, 21. yüzyılın başında bölgenin iki laik ülkesi Türkiye ve Suriye arasındaki yakınlaşmanın büyük umutlar vadettiğini, Devlet Başkanı Esad’ın her alanda kuvvetli ilişkiler geliştirme talimatı verdiğini hatırlattı. Ancak Erdoğan’ın tüm görüşmelerde “garip şeyler istediğini ve Suriye tarafının şaşırdığını” belirten Mikdad, artık Erdoğan’ın yaklaşımının onun İhvancı ideolojisinden kaynaklandığını ve değişmeyeceğini tespit ettiklerini söyledi.

Rusya bize Türkiye hakkında umut veriyordu

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı, Erdoğan hükümetinin imkansızı başardığını ve Müslüman Kardeşler ideolojisi ile Vahabizmi buluşturduğunu öne sürdü. 5 yıldır özellikle Rusya’yı Erdoğan’ın bölge politikalarına karşı uyardıklarını belirten Mikdad, şu ifadeyi kullandı: “Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ya da Yardımcısı Bogdanov, her Ankara ziyaretinden sonra bize ‘belki Türkiye’yi yanımıza çekebiliriz’ diyordu ve umut veriyordu. Ama uçağın düşürülmesinden sonra onlar da gerçekleri gördü.”

Vatanın Birliği Hükümeti

Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikdad, Birleşmiş Miller Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve Viyana süreci için de açıklamalarda bulundu. BMGK’de çok farklı yaklaşımların uzlaşma sağlamaya çalıştığını belirten Mikdad, bu karardan iki gün önce teröre uluslararası desteğin de kınandığı bir kararın alındığını, Suriye olarak bu kararı daha çok önemsediklerini belirtti.

Önümüzdeki dönem Suriye’de bir “Vatanın Birliği Hükümetinin” inşa edilmeye başlayacağını söyleyen Mikdad, Suriye anayasasının kısmen değiştirilmesi ya da bütünüyle yeniden yazılmasına bu hükümetin karar vereceğini söyledi. Ülkenin başkanlık, yarı başkanlık ya da parlamenter sistemle yönetilmesinin de bu hükümet tarafından belirleneceğini belirten Mikdad, bütün bu hazırlıklardan sonra seçime gidileceğini belirtti.

Bu süreç giderken Devlet Başkanı Esad’ı tartışmanın anlamsızlığını belirten Mikdad, son seçimlerde Esad’ın mülteci konumundaki Suriyeliler arasında da büyük oy aldığını, sadece Türkiye’de sandıkların kurulmadığını vurguladı.

Laiklik vurgusu

Anayasanın Suriyeliler tarafından hazırlanacağını belirten Mikdad, laikliğin ise vazgeçilmez olduğunu söyledi. Dışişleri Bakan Yardımcısı “laikliği vurgulamayan açıklama ve tasarılar, ülkemizin toprak bütünlüğünü hedef alır. Biz beş senedir bütünlüğümüz, devletimizin laik niteliği için savaştık” dedi.

Ortak mücadele zemini mevcut

Erdoğan’ın terör örgütlerine desteğini sert bir dille kınayan Mikdad, “bölgemize karşı düzenlenen projelere karşı ortak mücadele zemini mevcut” dedi. Suriye Dışişleri Bakanı’na göre özellikle bölgenin laik kuvvetleri ortak bir platform oluşturmalı.

Batı’nın etnik ve mezhepsel farkları ön plana çıkarmasının milli devletleri hedef aldığını belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı, “Suriye Devleti Türkiye’yi bölecek hiçbir faaliyete izin vermez” dedi.

Enformasyon Bakanı el Zubi: Türkiye’nin Kürtleri Türk vatandaşıdır

Vatan Partisi heyetini kabul eden Suriye Hükümeti Enformasyon Bakanı Umran el Zubi de etnik ayrımcılık konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Suriye devletinin topraklarında Suriye bayrağı ve egemenliği dışında hiçbir kuvvete izin vermeyeceğini belirten Zubi, “bu hem devletimizin, hem de halkımızın aldığı terbiyedir” dedi.

Bazı batılı devletlerin bu nedenle Esad hükümetinden rahatsız olduğunu söyleyen el Zubi, “Kürt kardeşlerimiz kendilerini Surşye vatandaşı olarak tanımlayacaklar. Türkiye’de yaşayan Kürtler de Türkiye Cumhurşyeti vatandaşıdır. Suriye’de ne devlet, ne de vatandaş kmşulara karşı bölücü faaliyete izin vermez” dedi.

ulusalkanal.com.tr

Azerbaycan Savunma Bakanlığı: 18 Ermeni askeri öldürüldü Dünya Putin: Türk halkı ile ilişkilerimizin bozulmasını istemiyoruz Dünya Kenya'ya acil iniş yapan Air France uçağında bomba bulundu Dünya Sıfır beden yasayla yasaklandı Dünya