Dışişleri'nden Musul açıklaması

Ankara-Bağdat hattında Musul gerilimi sürüyor. Irak'ın, Türk askerlerinin çekilmesi için Ankara'ya tanıdığı 48 saatlik süre doldu. Ancak Türkiye askerleri geri çekmemekte kararlı. Başkentteki Güvenlilk Zirvesi'nde "askerler geri çekilmeyecek ancak Başika'ya yeni asker de sevkedilmeyecek" kararı çıktı. Türkiye'nin geri adım atmaması üzerine Irak, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıyacağını açıkladı. Başbakan Haydar el İbadi de hava kuvvetlerine "teyakkuzda olun" emri verdi

Abone ol

Irak'ın Türk askerinin Musul'dan çekilmesi için Türkiye'ye tanıdığı 48 saatlik süre doldu. Ancak Ankara askerleri geri çekmedi sadece sevkiyatın durdurulduğunu açıkladı.

Bağdat yönetimi Musul'a gönderilen askerlerin geri çekilmesi için Ankara'ya 48 saat süre tanımış aksi halde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet edeceklerini açıklamıştı. Bağdat'ın "askerlerinizi çekin" tepkisi Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinde ele alındı.

Zirveden "askerleri geri çekmeme" kararı çıktı. Ancak "hassasiyetler giderilinceye kadar Başika'ya yeni asker sevkedilmemesi" de kararlaştırıldı.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı da açıklama yaptı. Açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Iraklı mevkidaşı El Caferi ile görüştüğü duyuruldu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, "geri çekilme yok ama intikal durdu" dedi.

Bağdat cephesinden ise yeni bir açıklama geldi. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıyacaklarını vurguladı.

Irak, askeri birliklerini de teyakkuza geçirdi. Başbakan Haydar el-İbadi, başkomutan sıfatıyla Irak Hava Kuvvetleri Komutanı’nı ziyaret etti. İbadi, hava kuvvetlerine “teyakkuzda olun” talimatı verdi.

Öte yandan Irak Bakanlar Kurulu Başbakan Haydar El İbadi'ye de "tam yetki" verdi. Bakanlar Kurulu, Irak'ın egemenliği ve sınırının korunmasının "kırmızı çizgi" olduğunu ifade eden bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Hangi gerekçeyle olursa olsun sınırımızın ihlaline müsamaha göstermeyiz" denildi.

Gerilime Rusya'da dahil oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı "Türkiye’nin Bağdat yönetiminin bilgisi olmadan Musul’a asker göndermesi yasa dışıdır" açıklaması yaptı. Moskova, Birleşmiş Milletler'den de "kapalı oturum" istedi. Rus tarafının çağrısı üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu akşam Türkiye saatiyle 21.00'de toplanması bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

Mardin'de askeri araç devrildi: 10 asker yaralı Gündem HDP neden oy kaybetti? Terör velinimet olunca… Gündem Davutoğlu: Rusya'yı bombalasaydık ne olurdu? Gündem Hindistan'da tren kazaları: Çok sayıda ölü ve yaralı var Gündem