İzmir'in kurtuluş günü

96 yıl önce bugün Başkomutan Mustafa Kemal önderliğindeki Millî Ordu İzmir’i ve Türk Milletini esaretten kurtarmıştı. 19 Mayıs 1919’da yedi düvele karşı başlatılan mücadele 9 Eylül 1922’de sona ermişti. İzmir’in kurtuluşu coşkulu törenlerle kutlandı.

Abone ol

Önce Sakarya Zaferi, ardından kurmay titizliği ile hazırlanan Büyük Taarruz… Yunan Orduları yenilmiş Başkomutan Mustafa Kemal 1 Eylül 1922’de “Ordular ilk hedefimiz Akdeniz’dir ileri!” emri demişti. 9 Eylül gecesi, üç buçuk yılın aranın ardından Türk Süvarisi’nin yüzüne Ege Denizi’nin tuzu ve nemi düşmüştü.

96 yıl sonra İzmir aynı duygu ve düşüncelerle kurtuluşu kutladı. 1922’de Türk Ordusu’nun İzmir’e girdiği güzergâhta 350 metre uzunluğunda bayrak açıldı. Cumhuriyet Meydanı’na kadar ellerde bayrak, dillerde bağımsızlık marşlarıyla yüründü.

Devlet erkânı, siyasi partiler ve dernekler Cumhuriyet Meydanı’na çelenk koydu.

Ve Türk Süvarileri Konak Meydanı’na çıktı, tıpkı 9 Eylül 1922 sabahı olduğu gibi. Süvari Birliğinin komutanı, hükümet konağına girdi, düşman bayrağını indirdi ve göğsünden çıkardığı ay yıldızlı Türk Bayrağı göndere çekti.

İzmir’deki kutlamalara, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı Türk yıldızları ve Solo Türk’te nefes kesen gösterileri ile renk kattı. Birbirinden zor ve tehlikeli gösteriyle sınırları zorlayan pilotlarımız, bir kez daha Türk milletini gururlandırdı.

HABER: ÖZGÜR DOĞRU- KAMERA:AKIN KARA

ulusal.com.tr

Doğu Perinçek tarihi zirveyi değerlendirdi Gündem Mayınları buluyor, etkisiz hale getiriyorlar Gündem Kurtuluş Savaşı'ndaki üç kılıcın hikayesi Gündem Halil Ünver son yolculuğuna uğurlandı Gündem