ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Washington'un "PYD bizim için terörist değil, müttefikimiz" demesinin ardından Ankara-Washington arasındaki gerilimde karşılıklı restleşmeler yaşandı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve büyükelçiye Ankara'nın bu sözlerden duyduğu rahatsızlık aktarıldı. ABD ise PYD'yle ilgili ikinci bir açıklama yaptı ve "Politikamızda bir değişiklik yok" yanıtını verdi.

Abone ol

Amerika'nın PKK'nın Suriye kolu PYD'yi terör örgütü değil müttefik olarak görmesindeki ısrarı Ankara'yı kızdırdı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak uyarıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye yönelltiği "Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani'deki teröristler mi?" sorusuna Washington'un "PYD Amerika'nın müttefikidir" yanıtını vermesi üzerine ilk kınamayı dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı. Cavuşoğlu, "PYD’nin içinde PKK’nın yönetiminde olduğunu resimleriyle, isimleriyle ABD'ye ilettik, buna karşın PYD'nin terör örgütü olarak görülmemesi hafif tabirle saflık mı diyelim, başka ne diyelim ama bu kabul edilemez" ifadeleri kullandı.

Akşam saatlerinde de Amerika'nın Ankara Büyükelçisi John Bass, Dışişleri Bakanlığı’na davet edildi. Büyükelçi ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın görüştü. Bass'a, Türkiye’nin PYD’ye verilen destek ve ABD sözcüsünün açıklamalarından dolayı duyulan rahatsızlık iletildi. PYD’ye verilen desteğin dolaylı olarak Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit içerdiği uyarısı da yapıldı.

Ankara'nın bu adımına yanıt yine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'den geldi. Kİrby, yaptığı açıkamada Büyükelçi önce Bass'in Türk dışişlerine çağrıldığını doğruladı, sonra "PYD terörist değildir açıklamanızın arkasında mısınız?" sorusuna yanıt verdi. Kirby, "Bu konudaki politikamızda hiçbir değişiklik yok" dedi.

Kirby'e Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun "buna saflıklık mı diyelim ne diyelim" şeklindeki tepkisi de soruldu, ABD sözcüsü "Yapılan her yoruma yanıt vermem" dedi.

ulusalkanal.com.tr

CHP'den AKP’ye anayasa desteği Gündem İsmail Hakkı Pekin: Olamaz, böyle stratejik ortak diye bir şey olmamalıdır Gündem Demirtaş'ın rahatsızlığının ana nedeni Gündem Kahraman polislere veda Gündem