Kılıçdaroğlu, Cemaati yine görmedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Taraf gazetesinden Hayko Bağdat'ın sorularını yanıtladı. Ergenekon, Balyoz gibi davaları Gülen cemaatinin değil, iktidarın yargı üzerindeki baskısına bağladığını söyledi.

Abone ol

Kemal Kılıçdaroğlu, Taraf gazetesinde yayınlanan söyleşisinde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. “Ergenekon, Balyoz gibi davalarda hukuki aksamalar olduğunu ifade ediyorsunuz. Fethullah Gülencemaatinin bunda sorumluluk sahibi olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Yargıçların belli bir merkezden talimat aldığı ve o talimat çerçevesinde yola çıktıkları söyleniyor. Ben bu talimatın siyasal iktidar tarafından verildiğini düşünüyorum. Yani bunu cemaate değil doğrudan doğruya iktidarın yargı üzerindeki baskısına bağlıyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu yanıtının devamında şu ifadeleri kullandı: “Yoksa iktidar bütün bu haksızlıkları görüyor mu? Görüyor. İktidarın varlık nedeni nedir? Haksızlıkları çözmektir. Hukukun üstünlüğünü sağlamaktır. Eğer iktidar bunu bilinçli olarak yapmıyorsa, siz bunu kalkıp da başka bir grubun üstüne atamazsınız. Buna hakkınız yoktur. Ya da çıkar söylersiniz, 'Ben bunu yapamıyorum çünkü cemaat engelliyor' diye. Bunu söylemiyorlar. Kapalı kapılar ardından böyle bir ifade dolaşıyor. Ama biz siyasetçiyiz bizim muhatabımız siyasal iktidardır. Siyasal iktidar bu kadar hukuksuzluğun olduğu yerde sesini çıkaramıyorsa, bir başbakan 'Ben bu davaların savcısıyım' diye üstleniyorsa, kalkıp kimi suçlayacaksınız.”

Daha önce cemaati övmüştü

Kılıçdaroğlu daha önce AKP Hükümeti ve Gülen cemaati arasındaki yagerginlikle ilgili yaptığı, “Gerginliğin kaynağını da bilmiyoruz, neden böyle bir gerginliğe yol açıldı onu da bilmiyoruz. Birisi bir iktidar, birisi hizmet denilen bir taraf. Hizmet grubunun eğitim alanında, başka alanlarda ciddi bir yapılanması var. Türkiye’nin bildiği bir gerçek. Bu yapılanmadan hükümet rahatsız anlaşılan, dershaneleri kapatacağız dediler. Neden rahatsızlar onu bilmiyoruz? Eğer siz ‘Gülen cemaatinin iş dünyasındaki gücünü kıracağım’ derseniz Türkiye bundan zarar görür” şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi.

'Anadilde eğitime neden karşı çıkalım?'

Anadilde eğitim meselesi üzerine bir soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, pedagogların bu konuda siyasetçiler için iyi raporlar hazırlamaları gerektiğini ifade ederek, “Biz de isteriz bu ülkede herkesin barış içinde, huzur içinde, daha özgürlüğü genişlemiş alanda yaşamasını. Kategorik olarak neden karşı çıkalım?” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Başbakan olsaydınız, çatışmalarınızın sona ermesi için Öcalan’la görüşür müydünüz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Hayır. Bizim önerdiğimiz Âkil İnsanlar Komisyonu bu tip görüşmeleri yapmak için öngörülmüştür.”

'CHP'de türbanlı vekil olabilir'

AKP'li milletvekillerinin türbanla Meclis'e girmesinin üzerinden 'Mutluyum' açıklaması yapan Kılıçdaroğlu, “CHP’de bir başörtülü vekil ya da belediye başkan adaylığı yolu açık mı?” sorusuna “Neden olmasın” dedi. Kılıçdaroğlu, “Öncelikle gelip bize başvuracaklar, biz aday olmak istiyoruz diye. Şu anda fiilen parti yönetim kadrolarında başörtülü çok sayıda kadın var. Hiçbir zaman onlara niye geliyorsunuz demedik. Onu istismar da etmedik” ifadelerini kullandı.

Bahçeli MHP grup toplantısında konuştu Gündem ''İşçilerin hak gaspı söz konusu değildir'' Gündem 'TSK'nın pastasını yemedik' Gündem Pantolon Kahramanları Gündem