Avusturya Meclisi Diasporaya teslim oldu! Türkiye'ye soykırım suçlaması yöneltildi

Avusturya Parlamentosu, tüm partilerin grup başkanlarının imzalarıyla ‘soykırım’ tanımlaması içeren bir bildiri yayımlandı. Avusturya’daki Türk sivil toplum kuruluşları, gazetelere verdikleri ilanlarla kararı protesto etti. Türk Dışişleri Bakanlığı da, tepki olarak Avusturya Büyükelçisi Hasan Göğüş'ü geri çağırdı.

Abone ol

AKP hükümetinin iflas eden sıfır sorun politikasının yol açtığı sorunlu ilişkiler yumağına Avusturya da katıldı. Son yıllarda ikili ilişkilerin bozulduğu Avrupa ülkelerinden Avusturya da, 1915 ile ilgili soykırım ifadesini kullanan ülkelerden oldu.

Federal Mecliste yapılan oturumda, 1915 olayları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Meclis Başkanı, tüm partiler tarafından imzalanan, içinde ‘soykırım’ ifadesinin geçtiği bir bildiri yayımladı.

Bildiride; "Osmanlı İmparatorluğu’nun devamı olan Türkiye tarihi ile yüzleşmeli ve soykırımı tanımalı" ifadelerine yer verildi.

Avusturya’da yaşayan Türk Vatandaşları, Meclis kararını gazetelere verdikleri tam sayfa ilanlarla protesto etti. İlanlarda ‘tarihi gerçekler çarpıtılmış ve tarih politika malzemesi olarak kullanılmıştır’ ifadelerine yer verildi.

Avusturya Meclisinin kararına Türk Dışişleri Bakanlığı da Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş'ü Türkiye'ye çağırarak tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada; "Avusturya Parlamentosu'nun hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı bir şekilde, Türk milletine suç isnat etmek hakkı ve yetkisi yoktur. Bilinmelidir ki, Türkiye ve Türk milleti tarihine atılan bu iftirayı unutmayacaktır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada "Birinci Dünya Savaşı sırasında aynı saflarda savaştığımız ve yaşanan büyük trajedinin 'soykırım' olarak nitelendirilemeyeceğini en iyi bilecek durumda olan Avusturya da düşmüştür. Bu tarafgir davranışı şiddetle reddediyoruz." denildi.

ulusalkanal.com.tr

Irak'ta intihar saldırısı Dünya Irak Cumhurbaşkanı: İhtiyaç olursa Türkiye'den talep ederiz Dünya "Soykırım Heykeli"ne karşı hukuk savaşı Dünya Merziye Efhem: Türkiye ve İran'ın bölgesel sorunlara bakış açısı giderek yakınlaşıyor Dünya