Orman çalışanlarının rotasyonuna karşı hukuksal kazanımlar gelmeye başladı

Abone ol

Orman Genel Müdürlüğü 2013 yılında çıkarttığı iki yönetmelikle orman çalışanlarına yönelik zorunlu rotasyon uygulamasını hayata geçirmişti. Buna karşı Tarım Orman-İş'in yürüttüğü mücadele de hukuksal kazanımlar elde edilmeye başlandı. Sendikanın Genel Başkanı Antalya'da düzenlediği basın toplantısı aracılığıyla hem rotasyona olan tepkisini dile getirdi, hem de hukuk mücadelesinde gelinen aşamalara değindi. Faaliyet alanları olan tarım, orman ve çevrede AKP hükümetinin iktidarı boyunca yarattığı yıkıma karşı, yurttaşlara birlikte mücadele çağrısında bulundu.

Değişiklikler Ranta, Talana ve Kamu Kaynaklarını Yağmalamaya Yönelik Yapıldı

"Orman Genel Müdürlüğü, AKP politikalarına paralel olarak kurumu yeniden yapılandırıyor." Bu tespit Birleşik Kamu-İş'e bağlı Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı'ndan geldi. Antalya'da bulunan Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Eğitim-İş İl Binasında düzenlediği toplantı da Orman Genel Müdürlüğü(OGM)'nün hükümetin politikalarına endeksli çıkarttığı yönetmeliklere karşı açıklamalarda bulundu. Son 4 yıl içerisinde OGM'nin kuruluş kanununda yapılan 14 değişiklikle AKP'nin gerçek yüzünün ortaya çıktığını vurgulayan Genel Başkan Durmuş, orman alanlarının hukuk dışı yöntemlerle orman dışına çıkartılması, ranta tahsis edilmesi ve bunları yaparken de kamu kaynaklarının kendi yandaşlarına verilebilmesi için ormanlardaki izinlere yönelik değişiklikler yapıldığını belirtti.

Değişikliklerin Önündeki Engeli Kaldırmak İçin Rotasyon Yapıldı

Değişikliklerin hayata geçebilmesi için önündeki engellerin kaldırılması adına kurumda var olan nitelikli kadroların yerine yandaşların yerleştirilmesi için, personele yönelik düzenlemelerin yapıldığını söyleyen Durmuş, ilk rotasyon düzenlemesinin 17 Ağustos 2013'de orman muhafaza memurlarına, ikinci rotasyonun ise 13 Ekim 2013 tarihinde kurumlardaki mühendis, sayman ve şube müdürlerine yönelik yapıldığını belirtti. İlk rotasyon kapsamında 4 bin orman muhafaza memurunun yerinin değiştirildiğini, bunlardan 6 yüz kadarının Tarım Orman-İş sendikasında örgütlü olduğunu, ikinci rotasyon kapsamında ise yaklaşık 2 bin teknik personelin istekleri dışında yerlerinin değiştirildiğine dikkat çeken Durmuş, rotasyona maruz bırakılan orman çalışanlarına yönelik hukuksal mücadele başlattıklarını, 176 orman muhafaza memurunun geri dönüşünün sağlandığını ve geri kalan davaların sürdüğünü kaydetti. Teknik personelin rotasyonuna yönelik de açılan davalarda geri dönüşler konusunda kazanımların olduğunu vurgulayan Durmuş, sendika üyeleri dışındaki emekçilerin sürgüne rağmen dava açmaktan kaçındıklarını belirtti. Esas dikkat çekilmesi gereken noktanın bu olduğunu belirten Durmuş, "Mücadele edenler her zaman kazanamayabilir ama kazananlar hep mücadele edenlerdir" diyerek üyeleri dışındaki orman çalışanlarına da hukuksal mücadele başlatmaları konusunda çağrıda bulundu. Sendika olarak çalışma yaşamının dışında da ormancılık politikalarına yönelik Kurumun yaptığı hukuksuz uygulamaları yargıya taşıdıklarına değinen Durmuş, son 6 ay içinde Danıştay'dan lehlerine 12 yargı kararının çıktığını, bunların 11'inin yönetmelik iptali, diğer birinin ise Bakanlar Kurulu kararının iptali olduğunu söyledi.

Doğal Kaynaklara Yönelen Tehdide Karşı Birlikte Mücadele Çağrısı

Faaliyet alanları olan orman, hayvancılık, çevre sektöründe yaşanan olumsuz gelişmelere de dikkat çeken Durmuş, HES adı altında suların uluslar ararsı tekellere pazarlandığını, doğanın kiralandığını, ağaçların katledildiğini, maden izni adı altında taş ve mermer ocaklarına ruhsatların verildiğini belirtti. Buna karşı yürütülmesi gereken mücadelenin yalnızca sendikal mücadele olmadığının altını çizen Durmuş, insan yaşamına yönelik yıkıma karşı, ülkesi, geleceği ve çocuklarının yarınları için kaygı taşıyan herkese birlikte mücadele çağrısında bulundu.

Tarım Orman-İş'in açıklamasına Eğitim-İş, Doğa-Der ve A Platformu da katılarak destek verdi.

Haber: Devrim Dönmez Koçak - Fotoğraf: Merve Demirağ / ANTALYA

ulusalkanal.com.tr

Dolardan tarihi rekor! Ekonomi Sorun, faiz olmaktan çıktı Ekonomi 'Ne istedin ekmeğimizden' Ekonomi Maden Kanunu Meclis'ten geçti Ekonomi