İşte "İncirlik"in arka planı

Türkiye'nin Amerika ile vardığı İncirlik mutabakatının arka planı ortaya çıktı. Ulusal Kanal'ın askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre Ankara'nın Rusya, İran ve Suriye'yi haberdar ederek hayata geçirmeye hazırladığı güvenlikli bölge planı Amerika'yı rahatsız etti. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ortak hareket etmesinden çekinen Washington acil toplantı talep etti. Obama'nın özel Temsilcisi John Allen 7 Temmuz'da apar topar Ankara'ya geldi. Görüşmeler sonucu Amerika İncirlik kullanma karşılığında söz konusu güvenli bölge planına dahil oldu.

Abone ol

İncirlik Üssü Amerika nasıl verildi? Ankara güvenlikli bölge planını Washington'a nasıl kabul ettirdi? Ulusal Kanal İncirlik mutabakatının perde arkasında ulaştı.

Ankara, Suriye'nin kuzeyinde bir kürt koridoru riskine karşı güvenlikli bölge planı kurdu, Rusya ve İran'a perde arkası diplomasi yoluyla atacağı adımları iletti. Suriye'nin müttefiki olan ülkelerle Ankara'nın bağımsız ilişki kurması Amerika'yı tedirgin etti. Zira bu adımla Ankara güvenlikli bölge planından Suriye hükümetini de haberdar etmiş oluyordu.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre Moskova, Tahran ve Şam'a inisiyatif tanıyan güvenlikli bölge planı Amerika'yı harekete geçirdi. Tam bu aşamada Ankara'dan acilen toplantı talep edildi ve Obama'nın özel temsilcisi general Allen'in başkanlığındaki Amerikan heyetinin 7 Temmuz'daki Türk Dışişleri ve Genelkurmay ile yaptığı o görüşme süreci böyle başladı.

Görüşmelerde Amerika Türkiye'ye "güvenlikli bölge"yi birlikte kuralım teklifinde bulundu. Cerablus ve Azez arasında güvenli bir saha oluşturma planına Amerika bu şekilde dahil oldu. Karşılığında ise İncirlik Üssü'nün Amerikan uçaklarına açılması istendi. AKP hükümeti daha az maliyetli gördüğü bu planı kabul ederek İncirlik ile birlikte Diyarbakır, Batman, Malatya üssünü ikmal ve lojistik amaçla kullanmak üzere Amerika'ya tahsis etti.

Ankara güvenlikli bölge ile PYD'nin ilerleyişini durdurma hedefini saklı tuttu. PYD'nin Fırat'ın batısına doğru bir hamlesinde TSK'nın güvenli bölgenin sınırlarını genişletmesi ve PYD'li teröristleri engellemesi üzerinde de uzlaşıya varıldı.

Ankara bu noktada hesaplarını PYD'nin Aynel Arab ve Afrin Kantonlarını birleştirmesine izin vermemek üzere yaptığı belirtildi. Güvenlik kurumları "Aynel Arab ile Cezire kontonlarını birleştirirken müdahalede geç kaldık, PYD'ye bu kez fırsat tanınmamalı" değerlendirmesini yaptı.

Amerika İncirik'ten kalkan uçakları ile sınırlı bir alanı bombalama yetkisine sahip. O alan da Türkiye'nin güvenlik bölge kuracağı Cerablus-Mare hattındaki 90 kilometre uzunluk 45 kilometre derinlikteki bölge.

ulusalkanal.com.tr

Dışişleri Bakanlığı'ndan IŞİD'le mücadeleye ilişkin açıklama Gündem Canlı bomba iddiasıyla aranıyordu! Gözaltında! Gündem Koalisyon görüşmesi sonrası hükümetten ilk açıklama Gündem CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'den terör operasyonları açıklaması Gündem