Prof. Dr. Yılmaz: Kaya tuzu sofra tuzundan daha sağlıklı değil

Kaya tuzunun, sofra tuzundan daha sağlıklı olduğu iddialarına Türkiye Kardiyoloji Derneği'nden açıklama geldi. Derneğin Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz "Daha sağlıklı açıklamaları bilimsel değil. Hatta içinde zararlı başka elementler ve radyoaktif olduğunu bildiğimiz maddeler bile var” dedi.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı’nın isteği üzerine Türkiye Kardiyoloji Derneği kaya tuzu ile ilgili bir rapor hazırladı.

Türkiye Kardiyoloji Derneği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz, kaya tuzunun sağlığa yararlı ve bol miktarda mineral içerdiği yönündeki iddiaları “masal” olarak nitelendirdi.

Tuzun içindeki sodyumun kalp ve damar sağlığı açısından sakıncalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, “Kaya tuzunda da sodyüm klorür miktarı yüzde 97.35 gibi yüksek bir oranda. Kısacası sofra tuzundan daha sağlıklı değil. Hatta içinde zararlı başka elementler ve radyoaktif olduğunu bildiğimiz maddeler bile var.” dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, "kaya tuzunun içinde sağlık açısından olumlu bazı mineral ve elemenler var" iddiasına da “Bunların miktarı, sağlık üzerine etki edemeyecek kadar az düzeyde" yanıtını verdi.

Tuz ve içerisindeki sodyumun, hücre dışı sıvısının önemli bir bileşeni olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz, tuz tüketimini sıfırlamanın doğru olmadığını söyledi. Ülkemizde ise tuz tüketimi yüksek. Kadınlar günde 16, erkeklerse 18 gramdan fazla tuz alıyor. Önerilen tuz tüketim miktarı ise günde 1 silme tatlı kaşığı.

ulusalkanal.com.tr

YDS sonuçları açıklandı Sağlık Bilgin: Okulu tanımamak çocukların korkularını arttırır Sağlık Eylemi bitirme kararı alan veliler, hukuki mücadeleyi devam vurgusu yaptı Sağlık Eğitim-iş: Amaç dil eğitimi değil, din eğitimi! Sağlık