ABD'nin kullan-at politikası: Fonlanan yüzlerce gazeteci Afganistan'da kaderine terk edildi

Afganistan'da yenilen ABD'nin finanse ettiği yüzden fazla gazeteci ve ailesini tahliye etmediği ortaya çıktı. İşgal süresince ABD için propaganda yapan gazetecilerin kaderine terk edilmesi, ABD'nin "kullan-at" politikasını bir kez daha gözler önüne serdi.

Abone ol

ABDAfganistan işgalinde kendisi için propaganda yapan gazeteci ve ailelerini yüzüstü bırakıp gitti.

Washington Post gazetesi, hezimetle sonuçlanan 20 yıllık işgal sonrası ABD yönetiminin Afganistan'daki tahliyeleri ile ilgili dikkat çeken bir habere imza attı.

Gazete, ABD yönetiminin Afganistan'da işgal süresince kendisi için çalışan yüzden fazla gazeteci ve ailelerini kaderine terk ettiğini belirtti.

Geride bırakılan personel, ABD Küresel Medya Ajansı USAGM çatısı altında ABD işgalini meşrulaştıran propaganda yayınları yürütüyordu.

Washington Post'un haberine göre aileler defalarca kez Kongre üyelerini ve Başkan Joe Biden'ı uyarmış olmalarına rağmen Washington yönetimi bu kişileri tahliye etmedi.

Geçen Pazar günü Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan (Ceyk Salivın), ABD'nin tahliye için öncelik verdiği tüm grupları transfer ettiğini açıklamıştı. 20 yıldan fazla bir süredir finanse ettiği basın personelini tahliye etmemiş olması ise ABD'nin görev verdiği gazetecileri yüz üstü bırakması olarak değerlendirildi.

Konuyla ilgili ABD Küresel Medya Ajansı Başkan vekili Kelu Chao (Kelu Kao), 23 Ağustos'ta Biden'ı gazetecilerin ve personelin hala havaalanına girmeyi başaramadıkları konusunda uyarmıştı. 25 Ağustos'ta ise 67 milletvekili ABD Başkanına USAGM çalışanlarına ve bölgedeki gazetecilere odaklanmasını istedikleri özel bir mektup yazmıştı.

ABD yönetiminin kendisi için çalışanları yüz üstü bırakması yeni bir durum da değil. 2008 yılında senatör olduğu dönemde Biden, kendisini bir kar fırtınasından kurtarma operasyonuna katılan Afgan tercümanı Afganistan'da bırakmıştı. Muhammed isimli tercüman ise her ne kadar Biden'a yönelik kendisini unutmama çağrısı yapmış olsa da Taliban'ın kontrolü ele almasının ardından vize başvuru evrakları kaybedildiği için Muhammed, ülkeden çıkamadı.

Hem Küresel Medya Ajansı'ndan hem Özgür AvrupaRadyosu'ndan yapılan açıklamalarda yüzlerce gazetecinin havaalanının kapısında beklediği ancak içeri alınmadıkları belirtiliyor. Afganistan'da kalan 600 kişi arasında ABD'nin fonladığı Amerika'nın Sesi (VOA) ve Özgür Avrupa Radyosu (RFE) için çalışan basın personeli de bulunuyor.

ABD afetlerle boğuşuyor. Sel felaketinde ölü sayısı 14'e yükseldi Dünya İrlanda WhatsApp'a 225 milyon avro ceza verdi Dünya Ida Kasırgası New York'ta hayatı felç etti Dünya ABD'de devam eden "Caldor" yangını nedeniyle California ve Nevada'da acil durum ilan edildi Dünya