ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepeleri kararına Türkiye ve dünyadan tepkiler geliyor

ABD Başkanı Trump, ABD'nin Golan Tepeleri'nde İsrail'in egemenliğini tanıyan kararnameye dünyadan tepki yağdı. ABD'nin müttefikleri Kanada ve İngiltere bile karara tepki gösterdi. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği kararı tanımadıklarını duyurdu. ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti tanıdığındaki gibi yalnız kaldı

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararını imzalamasına tepkiler geldi.

Türkiye ve dünyadan gelen tepkiler şöyle:

"Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: "ABD'nin GolanTepeleri kararı ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin tezahürüdür."

"ABD'nin Golan Tepeleri kararı ve aynı saatlerde İsrail'in Gazze'yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürüdür. Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayrimeşrudur ve gayriinsanidir."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter'dan tepki gösterdi: "Bu karar, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacak."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin bir kez daha uluslararası hukuku yok saydığını, bu kararın, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacağını söyledi.

"Amerika'nın hukuk tanımaz, uluslararası hukuku tanımaz kararlarını biz kabul etmiyoruz. Uluslararası hukuku hiçe sayan ve Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe sayan adımları ardı ardına görmeye başladık. Önce büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı ve sürekli İsrail'in zulmüne verdikleri destek ve şimdi de Golan Tepeleri'nin işgaline meşruiyet kazandırma çabaları."

Dışişleri Bakanlığı: "ABD Yönetimi'nin İsrail tarafından 1967 yılından bu yana işgal altında tutulan Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanıma kararını esefle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz."

"Karar (Golan Tepeleri), ülkemiz ve uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleri bakımından tamamen hükümsüzdür."

AKP Sözcü Ömer Çelik: "Orası (Golan Tepeleri) İsrail toprağı değildir. Orası Suriye toprağıdır, o toprak Suriyelilerin toprağıdır."

SANA'da Dışişleri yetkilisi adıyla yapılan açıklamada: "ABD Başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bariz bir saldırıyla, işgal altındaki Suriye toprağı Golan'ın 'Siyonist işgal varlığına' eklendiğini kabul etti. Karar, ABD ve İsrail'in Arap milletine karşı düşmanlıkla kurdukları organik ittifakın somut göstergesi oldu ve ABD'yi Arapların temel düşmanı haline getirdi."

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric: "Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor."

BM Güvenlik Konseyinin 1981'de aldığı 497 sayılı karar, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgaline karşı çıkıyor ve kararda ''İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur.'' ifadesi kullanılıyor.

AB Sözcülüğü: "Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz."

Rusya Dışişleri Bakanlığı: "(Trump'ın Golan Tepeleri kararı) BMGK kararlarını yok sayan bu tür adımlar sadece durumu daha da kötüleştirir."

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: "(ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepeleri kararı) Uluslararası hukuka aykırı bu karar Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir."

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını yok sayan bu tür adımlar sadece durumu daha da kötüleştirir"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov: Golan Tepelerine ilişkin Rusya'nın resmi pozisyonunun değişmediğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Bogdanov, Filistin'in Moskova Büyükelçisi Abdülhafiz Nüfel ile görüştü.

Görüşmede Gazze'de aniden gerginleşen durumun ele alındığı kaydedilen açıklamada, "Bu bağlamda, saldırgan söylemlerden kaçınmak ve olumsuz bir senaryoda durumun daha da büyümesini önlemeye yönelik tedbirler almak gerektiği vurgulandı." denildi.

İngiltere: "Golan Tepelerini İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail'in 1981'deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz."

"Golan Tepelerini İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail’in 1981’deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz." ifadesi kullanıldı.

"Birleşmiş Milletler Sözleşmesi dahil uluslararası hukuka göre bir toprağın güç kullanılarak ilhakı yasaklanmıştır."

İspanya Dışişleri Bakanlığı: "Uluslararası hukukun temellerine ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne göre bir toprağın güç kullanılarak ilhakı kabul edilemez. Bu yüzden İspanya İsrail'in GolanTepeleri'ndeki egemenliğini tanımıyor."

Kanada Dışişleri Bakanlığı, Kanada'nın, İsrail'in GolanTepeleri üzerindeki egemenliğini tanımadığını açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında, "Uluslararası hukuka uygun olarak Kanada, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki kalıcı kontrolünü tanımamaktadır. Kanada'nın bu konuda uzun süredir devam eden pozisyonu değişmemiştir." ifadelerine yer verildi.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı: "Trump'ın İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıması, uluslararası hukukun tüm kurallarına aykırı olmasının yanı sıra adil bir barışı sağlama yönündeki çabaları da baltalamaktır."

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim: "İşgal altındaki Golan Suriye'nin asli toprağıdır ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararı gereği tamamen Suriye'nin egemenliğine iade edilmelidir."

Hamas Lideri İsmail Heniyye: "Golan Tepeleri, Suriye topraklarının bölünmez bir parçası olarak kalmaya devam edecektir."

"Hamas, uluslararası hukuku ve sözleşmeleri tanımayan, Kudüs ile Filistinli mülteciler meselesine müdahale eden ABD’nin bu kibrine karşı Suriye’nin yanındadır.”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas:"Filistin’in Kudüs üzerindeki egemenliğine ya da herhangi bir Arap toprağına dokunan hiçbir karar meşru değildir."

Arap Birliği'nin yazılı açıklamasından: "ABD'nin Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini tanıması Washington yönetiminin uluslararası hukukun dışına çıktığının göstergesidir. Arap Birliği, kararı en sert ifadelerle kınamaktadır."

Katar Dışişleri Bakanlığı: "İsrail'in Golan Tepeleri üzerine hukukunu, yönetimini ve idaresini mecbur kılması, hiçbir hukuki etki olmaksızın geçersiz ve hükümsüzdür."

Moritanya Dışişleri Bakanlığı: "Bu durum genel ilkeleri düzenleyen hukukun ve uluslararası meşruiyet kararlarının ihlali olup, bölge ve tüm dünyanın istikrarını sarsar."

Kremlin Sözcüsü Peskov: "Olumsuz sonuçlara neden olacak ABD'nin Golan Tepeleri'nde İsrail'in egemenliğini tanıma kararını üzüntüyle karşılıyoruz."

ulusal.com.tr

İngiltere'de ikinci Brexit istifası Dünya Kanada da ABD'nin Golan kararını tanımadı Dünya Gazze'de ateşkes sağlandı Dünya Irak'tan ABD'nin Golan Tepeleri kararına tepki Dünya