Genelkurmay Başkanı Org. Akar, Bakanlar Kurulu'nda askerin çekincelerini anlattı
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapısını bozan düzenlemeler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun birinci gündemiydi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar toplantıda, düzenlemelerle ilgili askerin çekincelerini ve önerilerini sıraladı. Komuta kademesi tarafından hazırlanan iki dosyayı Cumhurbaşkanı ve hükümete sunan Akar, askerlik hizmetlerinin bütüncül olduğunu belirtti. Kuvvet komutanlıklarının sadece harekat, planlama ve istihbarat yönünden değil personel ve lojistik görevleri bakımından da Genelkurmay'a bağlılığının devam etmesi gerektiğini belirtti.
OHAL kapsamında çıkarılan kararnameyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapısını bozan düzenlemeler, Hem Genelkurmay'ın hem de hükümetin birinci gündemi. Genelkurmay Başkanlığı düzenlemeden rahatsız. Hükümet ise yeni bir kararname ile tepkileri azaktma arayışında.
Hükümet, kuvvet komutanlıklarının harekat, planlama ve istihbarat yönünden Genelkurmay'a, personel ve lojistik yönünden Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasını istiyor. Ancak komuta kademesi, askerlik hizmetinin bütüncül olduğu görüşünde.
Konu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu'nun da birinci gündemiydi. Kurula, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı. Akar, komuta kademesi tarafından hazırlanan iki dosyayı Bakanlar Kurulu üyelerine sundu.
Basına yansıyan bilgilere göre, Akar'ın sunduğu dosya "Askerlik ve harekat bir bütündür" anlayışı zemininde hazırlandı. Akar, kuvvet komutanlıklarının harekat, planlama ve istihbarat yönünden Genelkurmay'da kalmasının yanı sıra personel ve lojistik yönünden de Genelkurmay'a bağlılığının devam etmesi gerektiğini belirtti.
Yapılan değerlendirmede, terörle mücadele operasyonlarında lojistik unsurların önemi ve vazgeçilmeziliğine işaret edildi.
Askerin çekincelerinin bir diğer noktası da askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması. Sağlık hizmetlerinin Kara Kuvvetleri için terörle mücadelenin önemli unsurlarından biri olduğu, Deniz Kuvvetleri için de uzun seferler nedeniyle askeri hekimliğin bir parçası olduğu vurgulandı. Bakanlar Kurulu üyelerine sağlık hizmetlerinin askerlik görevinden ayrılmasının mümkün olmadığı aktarıldı.
Akar, GATA'da görev yapan genel cerrahi, yanık üniteleri ve ortopedi gibi olanlarda uzmanlaşmış personelin terörle mücadele alanında görevlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Toplantıda, TSK'daki FETÖ ile mücadele ve PKK'nın artan eylemlerine karşı alınacak tedbirler de Bakanlar Kurulu üyelerine sunuldu.
ulusalkanal.com.tr