Ahmet Davutoğlu'nu ABD istiyor

AKP’de başbakanlık tartışmaları sürerken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun AKP tabanına kabul ettirilmesi için yandaş basında kampanya başlatıldı. Davutoğlu’nun başbakanlığını ABD’nin istediği öğrenildi

Abone ol

AKP’de başbakanlık tartışmaları sürerken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun AKP tabanına kabul ettirilmesi için yandaş basında kampanya başlatıldı. Davutoğlu’nun başbakanlığını ABD’nin istediği öğrenildi

BAŞBAKAN Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi sonrasında AKP genel başkanlığına ve başbakanlığa kimin geleceği tartışması sürüyor. Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada başbakan ve parti başkanının aynı kişi olacağına tekrar vurgu yaptı. Erdoğan parti genel başkanı ve başbakanın 21 Ağustos günü yapılacak MYK toplantısında kesinleştirileceğini belirtirken, açıklamanın ne zaman yapılacağına da aynı toplantıda karar verileceğini bildirdi.

Aydınlık’a başbakan seçilme konusunda bilgi veren AKP’li bir kaynak, Davutoğlu’nun başbakanlığını ABD’nin istediğini açıkladı. AKP’nin iktidara geldiği ilk yıllarda AKP’nin dış politikasının belirlenmesine oldukça katkısı olan kaynak Aydınlık’a şunları söyledi: “Başbakan ABD ile arayı iyi tutmak istiyor. Seçim ortamında yaşanan gerginliği ABD anlayışla karşıladı. Ama tereddütleri olduğu da bir gerçek. Abdullah Gül Başbakan olsaydı ABD çok mutlu olacaktı. Ama bu konuda Erdoğan’ın sert tutumu onları yeni arayışlara itti. Davutoğlu ismi gündeme geldi.”

‘KOŞA KOŞA GİTTİĞİ GÜNLERİ UNUTMAYIN’

Beyaz Saray Erdoğan’la ilişkiyi kesince ABD ile ilişkileri Davutoğlu’nun yürüttüğünü kaydeden kaynak, “Davutoğlu ABD desteğini almak için uzun süredir çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüşmek için koşa koşa nasıl Paris’e gittiğini unutmayın. ABD, Türkiye’de kontrolün kendisinde olmasına büyük önem veriyor. Türk Ordusunda kendisine direnen komutanları tasfiye etti. Hükümet’te sıkıntı olsa da temel konularda uyum içindeler. Şimdiye kadar işleri Davutoğlu ile götürdükleri için Davutoğlu’nu istiyorlar. Başbakan da kendisi sıkıntıya girmesin diye kabul etmek zorunda kaldı” dedi.

‘TABANIN KABUL ETMESİ ZOR’

ABD’nin Davutoğlu konusunda karar vermesine rağmen AKP tabanının Davutoğlu’nu kabul etmesinin zor olduğunu ifade eden AKP’li kaynak, “İl başkanları toplantısı oldu. İl Başkanları duygusal bir ortamda başbakana karşı çıkmamak için ses çıkarmadı. Ama kuliste kiminle konuşursanız konuşun ‘tutmaz’ diyor. Aslında Erdoğan da durumun farkında. İkilemi de bundan” diye konuştu.

DAVUTOĞLU-FİDAN İKİLİSİ

Son dönemde izlenen politikalarda öne çıkan ikilinin “Davutoğlu-Fidan (MİT Müsteşarı Hakan Fidan) ikilisi” olduğunu kaydeden AKP’li kaynak, “Başbakan bu ikilinin etkisinde kaldı. Suriye konusunda bunların verdiği bilgi ile hareket etti. IŞİD’in Musul konsolosluğu baskınında bu ikiliye inandı. Sonuç ortada. Ama yine de bu ikiliden vazgeçmiş değil. Garip bir ilişkileri var” görüşünü dile getirdi.

YANDAŞ BASIN KAMPANYAYA BAŞLADI BİLE

ERDOĞAN kararın 21 Ağustos MYK’sında belirleneceğini söylese de Erdoğan’a yakın yayın organlarında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olacağına ilişkin yayınlar arttı. Yeni Şafak gazetesinin dün “Başbakan Davutoğlu” manşetiyle çıktı. Bu durum AKP kulislerinde, “Erdoğan kararını vermiş, başbakan Davutoğlu” şeklinde değerlendirildi.

AKP ÖRGÜTLERİ SOĞUK

Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre AKP tabanı ve örgütleri Davutoğlu’nun başbakanlığına soğuk. AKP’nin en başarısız yanının dış politika olduğunu kaydeden AKP’liler, Davutoğlu ile 2015’de seçim kazanmalarının zor, hatta imkansız olduğunu ifade ediyorlar. Davutoğlu’na soğuk bakan bir AKP MKYK üyesinin partide açıkça, “Başbakan isimleri topladı. Bizim konuştuğumuz milletvekillerinde, il başkanlarında, MKYK üyelerinde Davutoğlu diyen çok az. Ama buna rağmen partiye yakın yayın organlarında Davutoğlu propagandası yapılıyor. Taban Davutoğlu’na ısıtılmaya çalışılıyor. Tepkilerin hafifletilmesi çabası gözleniyor. Dış politikamız ortada. Yerlerde sürünüyor. Bu dış politikanın mimarı Davutoğlu. Dış politika gibi partiyi de yere sererse şaşırtıcı olmaz” dediği konuşuluyor.

Aydınlık

Türkiye ile ilgili şok iddia doğru çıktı! Gündem Van'da polise pusu! Gündem “Mısır'da devrim oldu“ Gündem İşçi Partisi Lideri Mihri Belli'yi anlattı: Çok şey borçluyuz! Gündem