Marmaris'te 'denize izinsiz dolgu' iddiası

MARSARİS'teki Çamlı Mahallesi'ndeki Kleopatra Adası'na yolcu taşıyan teknelerin bulunduğu sahilin sığ olan bölümüne denize doğru kaya yığılarak 25 metrelik dalgakıran oluşturulup, üzeri kumla örtüldü.

Abone ol

MARSARİS'teki Çamlı Mahallesi'ndeki Kleopatra Adası'na yolcu taşıyan teknelerin bulunduğu sahilin sığ olan bölümüne denize doğru kaya yığılarak 25 metrelik dalgakıran oluşturulup, üzeri kumla örtüldü.

Daha da uzatılması düşünüldüğü öne sürülen dalgakıran çevreciler ve Anadolu Partisi Muğla İl Başkanı Aylin Çalışkan'ın tepkisine neden oldu. Söz konusu araziyi 25 yıllığına kiralayan Kayamar Turizm Yatırımları Şirketi yetkilisi Levent Bodur, denizi doldurmak gibi bir şeyin söz konusu olmadığını ileri sürüp, kendilerini savundu. Çamlı Köyü Muhtarı Kerim Ekinci ise yapılan işlem için gerekli izinlerin alınıp alınmadığını bilmediklerini söyledi.

Çamlı Mahallesi, Bucakalan Mevkisi'ndeki, Kleopatra Adası'na yolcu taşıyan teknelerin bulunduğu 10 hektarlık alan, 'B tipi mesire yeri' yapılması koşuluyla, geçen 21 Temmuz'da ihale yoluyla Kayamar Turizm Yatırımları adına Abdürrahim Kaya'ya 179 bin TL karşılığında 29 yıllığına kiralandı. Alan, şirkete 14 Ağustos'ta tutanakla teslim edildi. Şirket tarafından kiralanan arazideki tur teknelerinin yanaştığı iskelenin arka kısmında kalan sahildeki sığ alana kaya parçaları yığılarak 25 metre uzunluğunda dalgakıran yapıldı. Kayaların üzeri denizden alınan kum ile kapatıldı. Arazide yığılı taşlardan dalgakıranın daha da uzatılmak istendiği sanılırken Anadolu Partisi Muğla İl Başkanı Aylin Çalışkan duruma tepki gösterdi. Çalışkan, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bölgede inceleme yapıyoruz. Yapılan iş yasal değilse ve dolgu yapılıyorsa yasal işlem başlatılmasını sağlayacağız" dedi.

Çok sayıda çevrecinin de tepki gösterdiği çalışmayla ilgili olarak Çamlı Mahallesi Muhtarı Kerim Ekinci, şöyle dedi:

"Deniz değil ama sular çekildiğinde ortaya çıkan kumsal alana yığılan taşlarla bir yükselti oluşturulmuş. Bunun izinli olup olmadığından haberim yok. Mahalleye dönüştüğümüz için bizim yetkilerimiz artık sınırlı. DSİ arka alandaki azmakların rahat su boşaltması için hemen her sene burada çalışma yaparak azmak yatağında biriken kumları temizler. Şu anda da aynı işlemi yapıyorlar. Oradan çıkan kumlar yığılan taşların üzerine serilmiş."

"DENİZİ DOLDURMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Kayamar Turizm Yatırımları Şirketi yetkilisi Levent Bodur, kiraladıkları alana henüz ne tür işlem yapılacağının netlik kazanmadığını anlatıren şöyle konuştu:

"Projenin Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan gelmesini bekliyoruz ve buna göre hareket edeceğiz. Bölgede denizi doldurmak gibi bir girişimimiz yok, olması da mümkün değil. Devlet Su İşleri (DSİ) arka planda kalan azmakları temizliyor. Dalgalar sürekli azmaklara kum yığdığı için yağmurlar sonrasında bölgede taşkınlar oluyor. Bunu önlemek adına sahilde zaten var olan kumluk alanın üzerine taşlar yığılmak suretiyle yükselti yaptık."

B TİPİ MESİRE YERİ

'B Tipi Mesire Yerleri'; toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkan vermek maksadıyla tahsis ediliyor. Bu yerler yerleşim merkezlerinin çevresinde veya rekreasyonel kaynak değerlerine ve yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip, sadece günübirlik kullanım imkanı sağlayan kır lokantası, kır kahvesi, yöresel ürünler sergi ve satış yeri, piknik üniteleri, kameriye gibi diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri ihtiva ediyor.

Mustafa SARIİPEK/MARMARİS(Muğla), (DHA)

Sarıkamış cıvıl cıvıl Yurt Gebe kediyi mutfaktan çıkarma operasyonu Yurt Kalbini delerek yaşattılar! Yurt Uludağ'da trafik kargaşası! Yurt