AKP, CHP ve MHP temsilcileri bugün bir araya geldi

MİT ve Genelkurmayı Cumhurbaşkanlığı'na bağlamayı hedefleyen mini Anayasa paketi için AKP, CHP ve MHP temsilcileri 4'üncü kez bir araya geldi. Temsilciler dünkü görüşmede HSYK üyeleri için yapılacak seçimlerin tümüyle değiştirilmesini tartıştı. Buna göre, RTÜK üyesi seçiminde olduğu gibi HDP dahil Meclis’teki 4 parti, sandalye sayısına göre üye önerebilecek.

Abone ol

AKP, CHP ve MHP temsilcileri MİT ve Genelkurmayı Cumhurbaşkanlığı'na bağlamayı hedefleyen mini Anayasa paketi için bugün 4'üncü kez bir araya geldi.

Görüşmeleri, CHP Grup Başkanvekili Bülent Tezcan, MHP Afyonkarahisar milletvekili Mehmet Parsak ve AKP Genel sekreteri Abdülhamit Gül yürütüyor.

Temsilciler, mevcut Anayasa'da yargı alanını düzenleyen maddelerin tamamını dün itibariyle gözden geçirdi. Toplantı sonrası açıklama yapan CHP'li Tezcan, "Temel ilkelerde anlaştık. Yargı kurumlarıyla ilgili de genel bir mutabakat var" ifadelerini kullandı.

Dün, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştirmeyi tartışan temsilciler, kurula “üye seçimi” konusunu da ele aldı.

Görüşmelerde yapılan öneriye göre, HSYK'ya üye seçiminde RTÜK formülü önerildi.

Bu formüle göre RTÜK'ün üst kurul üyelerinden 9'u Meclis tarafından seçiliyor. Yani, kurulun 4 üyesi AKP, 2'si CHP, 2'si MHP, 1'i de HDP'li. Öneri sayıları, partilerin Meclis'teki koltuk sayısına göre belirleniyor.

Benzer formül HSYK'ya üye seçiminde de uygulanırsa, PKK'nın siyasal uzantı HDP'nin önerdiği bir isim yüksek yargı üyesi olabilecek.

Temsilciler, bugünkü görüşmelerde ise, partilerin yargı dışında "Acil ihtiyaç" gördüğü başlıkları ele alıyor.

Bu öneriler de eş zamanlı olarak liderlere ve partilerin kurullara sunulacak. İddialara göre, yargı dışındaki konularda tam mutabakat imkanı bulunamazsa mini paket sadece yargı" düzenlemelerini içerecek.

Hafta sonuna kadar sürmesi hedeflenen çalışmalarda, MİT ve Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması ve askeri yargının kapatılması da ele alınacak.

ulusalkanal.com.tr

FETÖ soruşturması kapsamında dokunulmazlıklar gündeme gelebilir Gündem Amiral Soner Polat'tan Cavit Çağlar'a yanıt Gündem Rusya'dan Türkiye'ye başsağlığı mesajı Gündem Diyarbakır Sur'daki terör saldırısında bir kişi daha hayatını kaybetti Gündem