Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière: Türkiye'nin farkı Atatürk

Abone ol

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, kamuya ait ARD televizyon kanalında katıldığı programda Türkiye, Atatürk ve Almanya’daki Türk kökenli göçmenlerle ilgili son derece önemli açıklamalarda bulundu. Ünlü program yapımcısı Anne Will’in konukları arasında yer alan Alman İçişleri Bakanı, programda şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin ve Türklerin farkı Atatürk’tür”. 8 Mayıs 2016’da yayınlanan programın başlığı: “Almanya'da Yasa ile Uyum – Hangi Müslümanlar Almanya’ya ait olmalıdır?” Programa katılanlar arasında Almanya’da yükselişte olan ve anketlerde yüzde 20’lere yaklaşan “Almanya İçin Alternatif ” partisinin Genel Başkanı Frauke Petry, anamuhalefet partisi Sol Parti’nin Grup Başkanı Dietmar Bartsch, Humboldt Üniversitesi’nden Prof. Ruud Koopmans ve Suriye kökenli ilahiyatçı Lami Kaddor da yer aldı.

“TÜRKİYE’NİN BÜYÜK YÜRÜYÜŞÜ ve ATATÜRK FARKI”

Anne Will, Türkiye ve Almanya’daki Türklerin uyumu konusunu Alman İçişleri Bakanı’na yöneltmeden önce, 2 Eylül 2016’da Die Zeit gazetesinde Thomas de Maizière’in yayımlanan açıklamalarını hatırlattı: “Almanya’da yaklaşık 4 milyon Müslüman yaşıyor. Bu insanların büyük çoğunluğu Türkiye’den (yaklaşık 3 milyon). Şimdi yüzbinlerce Arap asıllı Müslüman ülkemize gelecek. Fransız İçişleri Bakanı'nın bana verdiği bilgiyi göre, arada çok büyük bir fark vardır.” (Thomas de Maizière, Die Zeit, 2 Eylül 2015).

Konuyla ilgili Thomas de Maizière’in açıklama getirmesini isteyen program sunucusuna Alman İçişleri Bakanı şu yanıtı verdi: “Şunu diyebilirim. Göçmenlerin geldikleri ülkelerde ne kadar başarılı olunmuştur? Buna bakmak gerekir. Çok sayıda insanın geldiği ülkede başarının ve başarılarının olmadığını biliyoruz. Bu nedenle de Almanya’da da uyum konusunda sorunlar yaşıyoruz. Nereden geldiklerine bakalım: Türkiye’den gelenler farklıdır. Türkiye’de Müslüman olmak farklıdır. Türkiye, Atatürk ile büyük bir reform adımını geride bıraktı. Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması önemli bir kazanımdır. Atatürk Türkiyesi, büyük bir ekonomik gelişme başarmıştır. Çok büyük başarılar elde edilmiştir. [Burada bir parantez açmak istiyorum.] Burada Erdoğan Türkiyesi’nden bahsetmiyorum. Yanlış anlaşılmasın. Atatürk’ün yaptıkları aşındırılmak isteniyor. Burada Türkiye’nin Büyük Yürüyüşü’nden bahsediyorum. Geçtiğimiz yüzyıldaki Büyük Yürüyüşü’nden bahsediyorum. Elbetteki Anadolu ve İstanbul arasında farklılıklar vardır. Ancak şu gerçeği kabul etmeliyiz: Türkiye, Atatürk Reformları ile farklıdır. Kuzey Afrika ülkelerine ve diğer ülkelere göre farklıdır. Laiklik ve din-devlet işleri konusunda Kuzey Afrika ülkelerine göre ve daha ileri bir konumda olan Suriye’den de Türkiye ileri bir konumdadır. Türkiye’de devlet anlayışı moderndir. [Atatürk reformları sayesinde] Dine bakış farklıdır, daha çağdaştır.”

Programın diğer katılımcılarından uyum uzmanı, Berlin’in en önemli sosyalbilimler araştırma merkezi WZB'nin Müdürü, Hıumboldt Üniversitesi Profesörü Ruud Koopmans ise, Türkiye'nin Atatürk reformlarından uzaklaştığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: “Sayın Bakan, Atatürk'ün mirasına haklı olarak işaret etti. Atatürk Türkiyesi döneminde, Avrupa'daki Türklerin uyumu daha başarılıydı. Ancak bu miras, Erdoğan yönetimi ile hedef alındı, aşındırılıyor. Bunun da Avrupa'da yaşayan Türklere olumsuz yansıdığını biliyoruz. Erdoğan yönetimindeki Türkiye’nin yönelişleri nedeniyle, Almanya’da yaşayan Türklerin uyumu da kolay olmayacaktır.”

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière ayrıca bu konuları 21 Ağustos 2015 tarihinde Berlin’de Fransız İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ile de görüştüklerini açıkladı. Almanya İçişleri Bakanı, Kuzey Afrika, Suriye ve Fransa’ya da değinerek, Türkiye ile Almanya arasında geçmişten kalan sömürgecilik sorunun da olmayışının Almanya için büyük bir şans oluşturduğunu dolaylı olarak ifade etti. De Maizière, Paris’te yaşanan terör saldırıları sonrasında da (7 Ocak 2015, 13 Kasım 2015), Türkiye ve Türkler konsusunda laikliğin önemini vurgulamış ancak ilk kez “Atatürk”ün farkı/önemi ve “Türkiye’nin Büyük Yürüyüşü’nü” bu kadar açık bir dille ifade etti.

1954 doğumlu Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière (CDU), 2005-2009 yılları arasında Başbakanlık Müsteşarı, 2009-2011 yılları arasında İçişleri Bakanı, 2011-2013 yılları arasında Savunma Bakanı ve 2013 yılından bu yana yeniden İçişleri Bakanı olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kabinelerinde önemli görevler üstlendi.

Beyhan Yıldırım / Almanya

ulusalkanal.com.tr

Paris alev alev yanıyor Dünya Yanan araçtaki sürücü için seferber oldular Dünya Ekvador bu kez 6.7 ile sallandı Dünya Ekvador bu kez 6.7 ile sallandı Dünya