Askere yasal zırh getiren tasarı kabul edildi

Meclis Milli Savunma Komisyonu, askere terörle mücadelede yasal güvence getiren tasarıyı kabul etti. Meclis Başkanlığı'na sunulan tasarı Genel Kurul'da görüşülecek. Tasarı yasalaşırsa askere soruşturma açmak izne bağlanacak, istihbarat doğrudan yetkili komutana iletilecek

Abone ol

Askere terörle mücadelede yasal güvence getiren Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli Kanunu'nda değişiklik tasarısı Meclis Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

Meclis Başkanlığı'na sunulan tasarı bundan sonra Genel Kurul'da görüşülecek. Tasarı yasalaşırsa yargıda önemli bir değişiklik sağlanacak. Tasarıyla, askere soruşturma açmak da izne bağlanacak.

Buna göre, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına soruşturma açabilmek için Başbakan'dan izin alınacak.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanları için İçişleri Bakanı'nın, diğer personeller için soruşturma açmak için de Milli Savunma Bakanı'nın izni gerekecek.

Tasarıyla, terörle mücadele kapsamında ortaya çıkabilecek suçlar "Askerlik suçu" sayılacak ve davalar "Devlete karşı" açılmış kabul edilecek.

Tasarıda terör örgütüyle daha etkin mücadele edilmesi için "Bir ilin sınırlarıyla bağlı kalmaksızın mücadele edilmesi gerektiği" belirtiliyor.

Tasarıya göre, yurt dışı, sürekli veya geçici görevlere atanan subay ve astsubaylara ihtiyaç duyulduğu zaman TSK'yı daha etkin temsil etmesi için "İtibari rütbe" uygulaması getirilecek.

Uygulamayı, NATO üyesi birçok ülke hayata geçirmiş durumda.

2010 Yılında EMASYA olarak bilinen Emniyet-Asayiş Yardımlaşma protokolü yürürlükten kaldırılmıştı. Yeni tasarıyla, asker ve polisin müşterek operasyonlarında komuta, en yüksek rütbeli subayda olacak. Valilerin görevi ise gözetim ve koordinasyon ile sınırlı kalacak. Yani, EMASYA protokolü benzeri bir protokol yeniden devreye girdirilmiş olacak.

Yeni tasarıyla birlikte, terörle mücadele operasyonlarında yetkili komutanın ihtiyaç duyacağı istihbaratın hızlı bir şekilde toplanarak komutana iletilmesi öngörülüyor.

Operasyonlar sırasında teröristlerin kaçarken girdiği ev, işyeri veya kapalı alana yetkili birlik komutanın emri ile girilebilecek. Kapalı mekana yapılan operasyon için mahkeme izni, sonraki 24 saat içinde alınabilecek.

ulusalkanal.com.tr

CHP'li Gök: Genel başkanımız etrafında kenetlenecektir Gündem Devlet Bahçeli: Paralel yapı da aynı kaplumbağa gibi Gündem Adana merkezli FETÖ/PDY operasyonunda 8 tutuklama Gündem Tarihin dönüm noktalarında duygular öne çıkar Gündem