NATO'ya çok sert Türkiye cevabı

Abone ol

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım 'NATO'nun Türkiye'nin kimle ilişki kuracağını söylemeye hakkı yoktur' dedi. Büyükelçi Yardım, Türkiye ve Rusya'nın Suriye konusunda iletişimi artırmak için uzlaşıya vardığını açıkladı.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Suriye konusunda Türkiye'yle Rusya arasında yapılmasına karar verilen görüşmelerin düzenli hâle getirilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Yardım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Rusya Devlet Başkanı Putin'in, eylül ayında yeniden bir araya gelmesinin mümkün olduğunu da belirtti.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Rossiya Segondya uluslararası haber ajansının Moskova'daki binasında düzenlenen bir basın toplantısına katıldı.

"Suriye konusundaki görüşmeler muhakkak gerçekleşecek. Ama bu görüşmelerin doğasının nasıl olacağını söylemek için henüz erken" diyen Yardım, görüşmelerin düzenli hâle getirilip getirilmeyeceği sorusuna ise "Böyle bir karar alınmasını bekleyebiliriz" yanıtını verdi.

Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusunda kurulan ve iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, istihbarat teşkilatları ile genelkurmay başkanlıklarından yetkililerin katılacağı üçlü mekanizmanın ilk görüşmesinin bugün Rusya’da gerçekleştirmesi bekleniyor. Ancak görüşmenin hangi kentte gerçekleştirileceğine ilişkin kesin bir açıklama henüz gelmedi. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmenin St.Peterburg’da gerçekleştirileceğini, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Moskova’da yapılacağını kaydetti.

'PUTİN VE ERDOĞAN EYLÜL AYINDAKİ G20'DE GÖRÜŞEBİLİR'

Öte yandan Yardım, Türk F16'larının Rus Su-24 uçağını düşürdüğü Kasım 2015'ten sonra ilk yüz yüze görüşmelerini 9 Ağustos'ta St. Petersburg'da gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eylül başında Çin'de düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'nde yeniden bir araya gelmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

'AYIN 9’UNDA TARİHİ BİR SAYFA AÇTIK'

"Ayın 9'unda gerçekten de ilişkilerimizin tarihinde yeni bir sayfa açtık" diye ekleyen Yardım, Moskova ile Ankara arasındaki ilişkilerin 'derinleşmeye devam etmesini ve diğer ülkeler için örnek teşkil etmesini umduğunu' söyledi.

Yardım, Türkiye ve Rusya'nın Türk Akımı için gereken anlaşmayı ne zaman imzalayacaklarının şimdiden söylemeni ise zor olduğunu belirtip "Fakat bu projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Aslında proje için kritik önemi olan bir aşamadayız" dedi.

'PUTİN VE ERDOĞAN KÜRT MESELESİNİ ELE ALDI'

Bunların yanı sıra Yardım, Erdoğan ve Putin'in St. Petersburg'daki görüşmesinde ele alınan konulardan birinin de 'Kürt meselesi' olduğunu söyledi.

"Ayın 9'unda Kürt meselesini ele aldık ve gelecekte de almaya devam edeceğiz" diyen Yardım, "Bu meselede Rusya ve Türkiye'nin pozisyonlarının birbirinden ayrıldığını söyleyebiliriz. Türk tarafının Kürt meselesiyle ilgili endişeleri var ve olmasından endişe ettiğimiz şeylerin gerçekten de olduğunu görüyoruz. Fakat Türkiye ve Rusya'nın bu meseledeki pozisyonlarının birbirinin tamamen karşıtı olduğunu da düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.konuşan Yardım

'NATO, DİĞER ÜLKELERLE OLAN İLİŞKİLERİMİZDE SÖZ HAKKINA SAHİP DEĞİL'

Yardım, Türkiye'nin NATO'yla problemleri olduğu ve İttifak’tan çıkabileceğine dair haberleriyse 'spekülasyon' ve 'yanlış bir pozisyon' olarak niteleyip ekledi: "Biz bu İttifak’ın üyesiyiz ve bu işbirliğini sonlandıracağımıza dair hiçbir konuşma yapılmıyor."

Öte yandan Yardım, Rusya'yı kastederek "NATO hiçbir biçimde NATO üyesi olmayan ülkelerle ilişkilerimizi sınırlayamaz" vurgusunu da yaptı. "NATO üyesi olmamız, NATO'nun bize kimlerle görüleceğimizi dikte etmeye hakkı olduğu anlamına gelmiyor" diye devam eden Yardım, "Zira Türkiye bağımsız bir ülkedir ve dış politikasına nasıl şekil vereceğine kendi karar verir" dedi.

'ŞAM'IN SURİYE'DEKİ GEÇİŞ SÜRECİNDE ROL OYNAMASINA KARŞI DEĞİLİZ'

Mevcut Suriye hükümetinin ülkedeki siyasal geçiş sürecinde rol oynamasına karşı olmadıklarını da söyleyen Yardım "Suriye'deki geçiş sürecinin, yeni insani trajediler yaşanmadan olabildiğince barışçıl geçmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Otomobil hurdaya çıktı, kazada şöförün burnu bile kanamadı Gündem Dışişleri Bakanı: Feribotla İtalya'ya kaçtılar Gündem Okan Bayülgen'den Murat Bardakçı'ya Elmalılı Hamdi yanıtı Gündem 15 Temmuz gecesini ahşaba kazıdı Gündem