Yurok, Karuk, Hopa Kabileleri destek verdi: 'Apaçiler' ABD ordusunu yendi

Mahkeme aleylerine karar verdi. Ordu üzerlerine yürüdü. Şerif ve adamları onları haksız buldu. Orduya ait şirket üzerlerine adamlarını saldı. Ama onlar geri adım atmadı ve zafer kazandı.

Abone ol

Duran Tas (Standing Rock) Siux topraklarındaki protestolara sonunda hükümet de dahil oldu.

Dakota Eyaleti’nin kuzeyini, Güney Dakota’ya bağlayacak olan boru hattı ABD ordusunun istihkam birlikteleri tarafından yürütülüyordu.

Günlerdir süren protestolar, 150’yi aşkın kabilenin ve destekçilerinin katılımı ile gittikçe büyüdü. Geçtiğimiz Cuma günü, 3.7 milyar dolarlık proje mahkemeye taşınmış, mahkeme de ‘yerliler’in aleyhine karar vermişti.

Mahkemenin olumsuz kararı ile olaylar daha da büyüdü. Projeyi uygulayan şirketin güvenliği ile yerli halk arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

ABD ORDUSU YERLİLERİN KUTSALLARINI HİÇE SAYDI

Günde 400 bin varil ham petrol pompalanması planlanan boru hattı yerlilerce kutsal sayılan mezarlarında bulunduğu bölgeden geçiyor. Sadece bununla da kalmıyor, boru hattının ırmakları ve içilebilir su kaynaklarını da kirleteceği belirtiliyor. Mezarların yanı sıra su da yerliler için kutsal sayılıyor. Yerli kabilelerin boru hattı projesine karşı çıkma nedenleri bunlar.

San Francisco Chronicle yayınına konuşan askeri bir yetkili, “proje henüz planlama aşamasında iken yerlilerin dile getirdiği kaygılar için bol süre tanınmıştı” ifadesini kullandı.

‘5 DAKİKADA YIKTILAR, EZDİLER, GEÇTİLER’

Cumartesi günü yaşanan çatışmaları ‘Ulusal Halk Radyosu’na değerlendiren Morton şehir şerifi yerlileri suçladı. Şerif, “İnşaat alanındaki tel örgüleri yıktılar, üzerinden ezip geçtiler. Yüzlerce kişi atlar, arabalar ve köpekler eşliğinde geldiler. 5 dakika içerisinde içeriye daldılar ve tansiyon yükseldi. Çatışmalar yaşandı” dedi.

OBAMA’YA GERİ ADIM ATTIRDILAR

Olayların duyulması ile birlikte, Yerliler’in oluşturduğu Gerçek Kuzey Koalisyonu’ndan çok sayıda gönüllü de bölgeye akın etti. Bunların arasında bulunan Yurok, Karuk ve Hopa kabilelerinin temsilcileri de Kuzey Dakota’ya ulaştı. Kabileler, binlerce kişiyi doyuracak büyüklükte mutfak kurdular.

Olayların daha da büyümesinden korkan Obama Hükümeti olaylara müdahil oldu ve ABD Ordusundan projenin durdurulmasını istedi.

Aydınlık-Dinçer Mutlu/Canberra

Hırvatistan yarın sandık başına gidiyor Dünya Dünyanın konuştuğu kare! Uyuşturucu kullanıp yola çıktılar! Dünya Bangladeş’te fabrika yangını!.. Çok sayıda ölü var! Dünya Şeytan taşlayacak bu bileziği takacak Dünya