F örgütünü etkileyecek yargı paketi

Görüşmeleri sırasında sert tartışmaların yaşandığı yeni yargı paketi, meclis genel kurulunda kabul edildi. Pakette cinsel suçlarda yapılan ceza artırımlarıyla öne çıkarılıyor. Ancak asıl dikkat çeken Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk gibi tertip davaları yakından etkileyecek Yargıtay ve HSYK ile ilgili maddeler.

Abone ol

Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 104 maddelik Kanun Tasarısı, meclis genel kurulunda kabul edildi.

Görüşmeler sırasında sert tartışmaların yaşandığı yargı paketi, cinsel suçlar ile uyuşturucu ticareti cezalarını arttırıyor.

Paket, özellikle Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk gibi tertip davaları yakından etkileyecek değişiklikler içeriyor. Pakette öne çıkan, yargı içindeki Gülen örgütüne bağlı unsurları devre dışı bırakacak HSYK ve Yargıtay ile ilgili maddeler.

Cumhurbaşkanı Gül, yasa değişikliğini onarsa, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun üye sayısı 8'den 12'ye çıkarılacak. Yargıtay 1'nci Başkanı seçilmek için 10 yıl, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Birinci Başkanvekili ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı vekili seçilebilmek için 5 yıl, daire başkanı seçilebilmek için ise 3 yıl Yargıtay üyeliği yapmış olmak gerekecek. Yargıtay'da, dairelerin hangi dosyalara bakacağı, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda yeniden belirlenecek.

Fethullahçı örgütlenmeye yakın isimlerin çoğunluk oluşturduğu dairelerin üye yapısı bu sayede değiştirilecek, kumpas dosyalarına yeni heyetlerin bakması sağlanacak.

HSYK Genel Kurulu, Teftiş Kurulu Başkanı ve başkan yardımcılarını atayacak. Genel Kurul, üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağına seçimle karar verecek.

Paket ile ayrıca sulh ceza mahkemeleri kapatılacak mevcut dosyalar asliye ceza mahkemelerine devredilecek.

ulusalkanal.com.tr

MHP'den çarpıcı İhsanoğlu açıklaması Gündem Bu kez Soma için çaldı Gündem Süheyl Batum'dan Ulusal Kanal'a çarpıcı açıklamalar Gündem İşçiler greve giriyor Gündem