Kaş’ta havaalanı isyanı!
Antalya’nın 3. Havaalanının Kaş’ın Pınarbaşı Mahallesi’nde yapılacağı iddiası köylüleri ve turizmcileri ayağa kaldırdı. Dağı 70 metre kesip 7 bin nüfuslu ilçeye havaalanı yapacaklar…
Yusuf Yavuz
Antalya’nın batısında yapılması planlanan 3. havaalanıyla ilgili Kaş’ın Çukurbağ mahallesinde yapılan incelemeler köylüyü ayağa kaldırdı. Pınarbaşı ve Çukurbağ köyleri arasındaki bölgede yaklaşık 6 bin 400 dönümlük bir alanda yapılacağı öne sürülen havaalanı projesine karşı önceki gün toplantı yapan köylüler, girişime karşı çıkıyor. Pınarbaşı eski Muhtarı Yusuf Acar “Havaalanı olursa köyümüzü buradan kaldırırlar, bizim gidecek başka yerimiz yok” derken, Kaş- Kalkan-Patara Otelciler Birliği Sözcüsü turizmci Aslan Çöl, bölgede yapılacak havaalanının kitle turizmini getireceğini belirterek, “Kitle turizmi gelirse aile işletmeleri ve Kaş biter” diye konuştu.
Antalya’nın batısında yapılacağı açıklanan kentin üçüncü havaalanı, bir yıldır tartışmaların odağında. AKP’li milletvekilleri ve yerel siyasetçilerin seçim vaatleri arasında olan ve adının “Caretta Caretta Havaalanı” olacağı belirtilen havaalanı projesiyle ilgili Demre ve Kaş ilçeleri arasında bir kaç alternatif yer üzerinde duruluyordu. Yapılan incelemelerin ardından, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, teknik konuların yanında tarihi doku, çevre, ormanlar ve tarım alanları dikkate alınarak Demre-Kaş arasında bir yer belirlendiğini açıklamıştı.
DHMİ YETKİLİLERİ KAŞ PINARBAŞI MAHALLESİ’NDE İNCELEME YAPTI
Geçtiğimiz hafta Kaş’a gelen Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü görevlilerinden oluşan heyet, havaalanı projesiyle ilgili incelemelerde bulundu. 25 Şubat günü Pınarbaşı Mahallesine gelen Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının ise Phellos antik kendi dışında kalan bölgede bulunan kalıntıları incelediği öğrenildi. Aynı gün Pınarbaşı’na gelen DHMİ yetkililerinin de, havaalanı yapılması planlanan arazi üzerinde ölçümler yaptığı belirtildi.
‘HAVAALANI İÇİN DAĞI 70 METRE TRAŞLAYACAKLAR’ İDDİASI
Köylülerden edindiğimiz bilgilere göre, havaalanı yapılacağı iddia edilen arazi, Elmalı yolu ayrımı ile Çukurbağ Mahalleleri arasında kalan Pınarbaşı köyünün büyük bir bölümünü kapsıyor. Bir kısmı çam ormanlarıyla kaplı olan bölgede, doğal yaşlı meşe ağaçları ve yöreye has bitki örtüsü bulunuyor. 6 bin 400 dönüme yayılan, 4x5 kilometrelik bir alanı kapsayacağı öne sürülen havaalanı projesinin kurulacağı bölge dağlık bir arazinin eteğinde bulunuyor. Köylülerin iddiasına göre pist için engel teşkil eden dağın 70 metre tıraşlanması planlanıyor.
KÖYLÜLER HAVAALANINA KARŞI ÇINAR AĞACININ ALTINDA TOPLANDI
Ancak Pınarbaşı köylüleri havaalanı projesine karşı. Köy meydanındaki yüzlerce yıllık çınar ağacının altında bir araya gelen köylüler, merkez mahallenin yanı sıra Kartın Mahallesini de etkilemesi beklenen projeyi istemiyor. Pınarbaşı’ndaki toplantıya civar köylerin muhtarları ile Kaş’taki turizm işletmecileri de katıldı.
‘KÖYÜMÜZDEN MEMNUNUZ, GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK’
Toplantının ardından sorularımızı yanıtlayan Pınarbaşı eski Muhtarı Yusuf Acar, havaalanı yapılacağı öne sürülen arazinin geçtiğimiz yıllarda özel ağaçlandırma yapılması için özel bir şirkete verildiğini ancak yaptıkları itirazlar üzerine bu bölgenin sit alanı ilan edildiğini dile getirdi. Köylerinde havaalanı yapılmasını istemediklerinin altını çizen Acar, “Buraya havaalanı yapılırsa bizim köyümüzü kaldırırlar. Biz köyümüzden memnunuz. Burada suyumuz var, yiyeceğimiz kadar sebzemizi üretiyoruz. Buradan başka gidecek bir yerimiz yok” diye konuştu.
TURİZM^Cİ ASLAN ÇÖL: ‘HAVAALANI KİTLE TURİZMİNİ GETİRİR’
Kaş-Kalkan Patara Otelciler Birliği Sözcüsü Aslan Çöl ise, havaalanı projesiyle birlikte Kaş’ın kitle turizmine açılacağına dikkat çekerek, “Kitle turizmi, otoyol, AVM’ler ve doğa yıkımını da beraberinde getirecek. Bu da Kaş’taki aile işletmelerinin sonu anlamına geliyor. Buradaki turizm modeli küçük işletmelerin üzerinde ve kültürel etkileşimle yürüyor. Ortalama 15 ila 50 oda arasında kapasiteye sahip işletmeler, yerel üretimin de sigortası. Biz misafirlerimize sunduğumuz peynirimizi, domatesimizi, meyvemizi pazardan, doğrudan üreticiden alıyoruz. Ancak kitle turizmi işletmeleri bu ihtiyaçlarını hallerden ve endüstriyel üretimden temin ediyor. Bizim oda artı kahvaltı için aldığımız birim ücretini kitle turizmi işletmeleri, oda, kahvaltı, akşam yemeği ve her şey dâhil sistemi için alıyor. Buradaki aile işletmelerinin onlarla rekabet etme şansı yok” dedi.
‘KİTLE TURİZMİ GELİRSE KAŞ BİTER’
Kaş-Kalkan- Patara Otelciler Birliği olarak kitle turizmine kesinlikle karşı olduklarının altını çizen Çöl, “Havaalanı, sadece havaalanı değildir. Havaalanı gelirse bu bölgeye büyük oranda betonlaşma ve kitle turizmi gelir. Kitle turizmi gelirse buradaki aile işletmeleri ve Kaş biter” görüşünü savundu.
‘BURADA HAVAALANI YAPMAK MANTIKSIZ ÇÜNKÜ DÜZ ARAZİ YOK’
Pınarbaşı ve Çukurbağ Mahalleleri, büyük kentlerden gelip arazi ya da ev satın alarak buraya yerleşen çok sayıda insanı da ağırlıyor. Sakinliği, doğal ve tarihi dokusunun yanı sıra bölgenin en çok tercih edilme nedeni ilçe merkezine yakın oluşu. 2013 yılından bu yana Pınarbaşı’nda yaşayan Esra Mert de yörenin doğasına hayran kalıp yerleşenlerden biri. Havaalanı projesini duyduğunda inanamadığını söyleyen Mert, “Burada havaalanı yapma düşüncesi o kadar mantıksız geliyor ki, çünkü düz bir arazi bile yok. Pınarbaşı’na büyük kentlerden gelip yerleşen insanların sayısı neredeyse köyün nüfusunun yarısı kadar. Burası çok güzel. Doğanın içinde izole bir yaşam sürebilmek amacıyla buraya yerleştik” ifadelerini kullandı.
HAVAALANI YAPILMAK İSTENEN BÖLGE TARİH VE DOĞA ZENGİNİ
Havaalanı yapılacağı iddia edilen bölgenin tarih ve biyolojik çeşitlilik açısından da oldukça zengin olduğunu dile getiren Mert, “Bu çevrede 10 civarında orkide türü tespit ettik. Bunların içinde endemik olanlar da var. Ayrıca burada çoğu bahçelerde kültür mirası kalıntılarına rastlanıyor. Yapılmak istenen havaalanı projesinin ayrıntılarını henüz tam olarak bilmiyoruz ancak bu konuda gerekli araştırmaları yapıp bilgi edineceğiz” dedi.