Asgari ücretli 1753 lira kısa çalışma ödeneği alacak

Asgari ücretli çalışanlar, 1753 lira kısa çalışma ödeneği ile nasıl geçineceği konusunda kaygılı. Yeni tip koronavirüs nedeniyle olumsuz etkilenen veya kapanan iş yerleri çalışanları bu ödenekten faydalanabiliyor. Uzmanlara göre yetersiz olan bu rakam yeniden gözden geçirilmeli. Ayrıca 3 ay verilecek bu ödeneğin 6 aya çıkarılması da talep ediliyor.

Abone ol

Asgari ücretli 1753 lira kısa çalışma ödeneği alacak. Uzmanlara göre asgari ücretlinin bu ödenek ile geçinmesi zor olacak.

Yeni tip koronavirüs nedeniyle 16-21 Mart tarihleri arasında bazı sektörlerdeki iş yerleri kapandı. Bazı iş yerleri ise virüsten olumsuz etkilendi. Bu iş yerlerinde çalışanlara İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kısa çalışma ödeneği verilecek. 23 Mart’ta ise İŞKUR’a yapılacak ödenek başvuruları başladı. İşveren, işçisi için gerekli belgelerle internet üzerinden başvuru yapacak.

22 Kasım 2019’dan önce işe başlamış ve 2017 Mart ayından bu yana en az 600 gün prim ödemiş olan çalışanlar bu haktan faydalanabiliyor. Ayrıca çalışanın son 120 günde hizmet akdine tabii olunması şartı da aranıyor. Ödenek, son 12 aylık ortalama prime esas kazancın yüzde 60’ı oranında veriliyor. Bu hesaplamaya göre asgari ücretli çalışan 1753 lira ödenek alma şansına sahip. Uzmanlar, bu ödemenin geçimi sağlamayacağını vurguluyor.

Ödeme, yasa gereği 3 ayla sınırlı. Ancak bu süreyi Cumhurbaşkanı 6 aya kadar uzatabilecek. Çalışma Hayatı Uzmanı Yıldırım Koç, yeni tip koronavirüsün ekonomik etkisi nedeniyle ödeme süresinin uzatılması gerektiğini söylüyor.

Uzmanlar, ödeneğin alınması için gerekli koşulların çoğu çalışanda bulunamayacağını belirtiyor.

Meclis’te görüşülen torba yasa ile ödenen primlerin 400 veya 450 güne indirilmesi bekleniyor.

HABER: BUSE GENÇTÜRK

ulusal.com.tr

12 banka borçları öteliyor Ekonomi Kapalıçarşı'ya koronavirüs önlemi Ekonomi Fed'in adımları ABD'ye merhem olacak mı? Ekonomi IMF Başkanı: 2020 küresel durgun yılı olacak Ekonomi