İşçiler göz göre göre ölüme gönderildi

3 işçinin hayatını kaybettiği 3. Köprü inşaatındaki olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunun ayrıntıları ortaya çıktı. Raporda, ihmaller madde madde sıralandı. Rapora göre, işçilerin çalıştığı iskele güvenli değildi, işçilerde emniyet kemeri ve yaşam halatı yoktu. Bun rağman Çalışma Bakanlığı sorun yok raporu verdi". Yani 3 işçi göz göre göre ölüme gönderildi.

Abone ol

2014 yılının Nisan ayında 3'üncü Köprü viyadük inşaatında hayatını kaybeden 3 işçi için hazırlanan bilirkişi raporu savcılığa sunuldu. Raporda, 3 işçinin ölümüne neden olan ihmaller tek tek sıralandı.

Hürriyet gazetesinin ulaştığı rapora göre, işçiler gelişi güzel monte edilen çelik iskelenin kurbanı oldu. İskele gerekli şartları taşımıyordu. Çelik iskelenin ayakları yere sabitlenmedi. Montajı da teknik şartlara uygun yapılmadı. İskele gelişigüzel ve denetimsiz bir şekilde duvara sabitlendi. Ölen işçilerde emniyet kemeri ve yaşam halatı yoktu. Buna rağmen iskeleye bir gün önce "Uygundur" raporu verildiği tespit edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri asıl işveren ICA-İçtaş-Astaldi'yi en son 20 Aralık 2013'de denetledi. Müfettişler raporlarında "iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir sorun yok" yönünde rapor düzenledi. Oysa raporun hazırlandığı süreçte şirketin Sağlık Güvenlik Planı bulunmuyordu.

Yine, aynı sahada çalışan şirketlerden Ertanlar denetlendi. Bu şirketin iskele kurulumunda ciddi eksiklikler bulundu ve idari para cezası uygulandı. Kazanın yaşandığı Ongun Yapı ise denetlenmedi. Raporda bu durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğuna işaret edilerek, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı da sorumlu görüldü.

Bilirkişi heyeti, olayda 11 kişiyi sorumlu gördü. Raporda asıl işveren ICA İçtaş-Astaldi Ortaklığı ve alt işverenler Ongun Yapı ile URTİM İnşaatın olaydan sorumlu olduğu anlatıldı.

3. Köprü’yü inşa eden ICA İçtaş-Astaldi’nin Proje Koordinatörü Mustafa Cılız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı ve taşeron firma sahipleri kusurlu görüldü.

ulusalkanal.com.tr

Hangi bankalar batacak? Ekonomi Çalışma Bakanı’ndan akıllara zarar açıklama Ekonomi Soma'nın çocukları Darüşşafaka'da okuyacak Ekonomi Bu fotoğraflar delil oluşturuyor! Ekonomi