Nejat Güllü serbest bırakıldı
TUSKON’A yönelik FETÖ soruşturması sürüyor
Hakkında yakalama kararı bulunan İşadamı Nejat Güllü çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Güllü'ünün serbest bırakılma gerekçeleri arasında ise sağlık problemleri, yaşı, ve delil durumunun lehine değişme ihtimali ve FETÖ / PDY terör örgütü hakkında yaptığı ihbarlar yer aldı. Güllü için yurt dışına çıkış yasağı konuldu.
FETÖ / PDY'nin iş dünyasına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında serbest bırakıldıktan sonra hakkında yakalama kararı çıkarılan Güllüoğlu Baklavalarının sahiplerinden Nejat Güllü çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Güllü'ünün serbest bırakılma gerekçeleri arasında ise sağlık problemleri, yaşı, ve delil durumunun lehine değişme ihtimali ve FETÖ / PDY terör örgütü hakkında yaptığı ihbarlar yer aldı. Güllü hakkında yurtdışına çıkış yasağı da konuldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcıvekili İsmail Uçar koordinesinde yürütülen soruşturmada, savcılık Nejat Güllü'nün de aralarında bulunduğu 38 şüphelinin serbest bırakılmasına geçtiğimiz günlerde itiraz etti. İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği savcılığın talebini karara bağlayarak Nejat Güllü'nün de aralarında bulunduğu 9 şüpheli hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı. Diğer şüpheliler için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması talebi ise reddedildi.
SERBEST BIRAKILDI
Güllüoğlu Baklavalarının sahiplerinden Nejat Güllü gözaltına alınarak bugün akşam saatlerinde adliyeye getirildi. Nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan Nejat Güllü ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
"MEŞHUR YAPACAKLARINI SÖYLEDİLER, KABUL ETMEYİNCE ALEYHİME YAYIN YAPTILAR"
Güllü'nün sorgusunda, "Babamdan aldığım terbiye gereği yardım faaliyetlerinde bulunurum. Bir seferinde Pakistan'da yaşanan sel felaketi nedeniyle 10 bin TL yardımda bulundum. TUSKON'a baskılar nedeniyle üye olduğum doğrudur ancak MİT TIR'ları olayının basına yansımasının ardından ben bu yapılanmadan uzak durdum. Hatta yazılı olarak TUSKON'dan ayrılmak için başvurdum. Ancak benim iradem dışında dilekçem işleme konmamış. Bu yapı benden yurtdışında bayilikler almak için girişimde bulundu, ben her seferinde bunları reddettim. Beni çok meşhur yapacaklarını söylediler, ancak yine kabul etmeyince basın aracılığıyla aleyhimde yayınlar yaptılar" dedi. Güllü, 65 yaşında olduğunu ve sağlık problemleri de olduğunu belirterek tutuksuz yargılanmak istediğini söyledi.
YURTDIŞINA ÇIKIŞI YASAKLANDI
Mahkeme, şüphelinin TUSKON üyeliğinden 2012 yılında yazılı olarak istifa ettiğine dair beyanı, dosya içerisindeki tape kayıtlarına göre FETÖ / PDY silahlı terör örgütüne karşı konuşmaları, kendisiyle ilgili soruşturma sürecinde birisi akrabası olmak üzere 2 kişi hakkında FETÖ / PDY üyesi olduğuna dair yetkili makamlara başvuruda bulunmuş olması yönündeki savunmaları dikkate alındığında beyanında geçen delillerin toplanması halinde mevcut delil durumunun şüpheli lehine değişme ihtimalinin bulunduğu, ayrıca yaşı ve sağlık problemlerini dikkate alarak tutuklanması talebinin reddine karar verdi. Güllü'nün yurtdışına çıkışını yasaklayan mahkeme, hakkında dava açılırsa her hafta bir gün evine en yakın karakola imza atmasına da karar verdi. Serbest bırakılan Güllü basın mensuplarına açıklama yaptı.
BİR KİŞİ TUTUKLANDI
Öte yandan hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan TUSKON Başkan Yardımcısı Rana Tezcan Açıkgöz bugün Nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'ne geldi. Açıkgöz hakkındaki yakalama kararı yüzüne okunduktan sonra tutuklandı. Böylece soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Açıkgöz'ün de tutuklanmasıyla tutuklananların sayısı 30'a yükseldi.
SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz Darbe girişiminin ardından FETÖ/ PDY soruşturması kapsamında 196 işadamı hakkında gözaltı kararı verilmiş, Ömer Faruk Kavurmacı ve Faruk Güllü'nün de aralarından bulunduğu 27 şüpheli "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanmıştı. Mahkeme, Nejat Güllü ve Açıkgöz'ün de aralarında bulunduğu 38 şüpheliyi adli kontrol hükümleri uygulayarak serbest bırakmıştı. Savcılık da 38 şüphelinin serbest bırakılmasına itiraz etmişti. Soruşturma kapsamında ayrıca haklarında gözaltı kararı bulunan ancak adreslerinde bulunmayan aralarında TUSKON Başkanı Rızanur Meral'in de bulunduğu 114 şüpheli hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.