Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Rusya'nın Suriye Halkları toplantısı ertelendi

Astana zirvesinde Rusya'nın önerisiyle yapılması planlanan "Suriye Halkları Kongresi" ertelendi. Açıklama Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın, Türkiye'nin itirazı sonucunda, Kongrenin ertelediğini, yeni kongreye PYD'nin davet edilmeyeceğini açıkladı. Kalın, Suudi Arabistan'taki prens ve bakanların tutuklanması hakkında da konuştu.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsüİbrahim Kalın, NTV televizyonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Terör operasyonları konusunda değinen Kalın "Güvenlik söz konusu olduğunda kimseden izin almayız. Kandil'e dönük olur, Sincar'a olur, biz terörle mücadele içinde yoğun çaba içinde olduk, olacağız." dedi.

İran'la güvenlik işbirliğinin artarak süreceğini kaydeden Kalın "Batı ittifakında yer aldığımız için komşumuz olan bir ülke ile ilişkilerimizi düşürmemiz beklenemez." İfadesini kullandı.

Astana Zirvesinde Rusya'nın önerisi ile yapılması planlanan Suriye Halkları Kongresine de değinen Kalın "PYD'nin de davet edilmesi üzerine tepki gösterdiklerini, bunun üzerine Kremlin'in toplantıyı ertelediğini" açıkladı.

"Rusya ile temaslarımız devam ediyor" diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü "Toplantının Kasım ayının 18'inde değil daha ileri bir tarihte yapılması planlanıyor. Zaten biz katılmıyoruz büyük ihtimalle gözlemci gönderebiliriz. Rusya'nın bize söylediği, toplantının ertelendiği ve oraya PYD'nin davet edilmeyeceği." ifadelerini kullandı.

İbrahim Kalın, Suudi Arabistan'ta prens ve bakanların tutuklanması hakkında ise "Suudi Arabistan dönüşüm sürecinden geçiyor. Kral ve sonrası ile ilgili siyasi düzenlemeler yapılıyor. Petrole bağımlı olmayan bir ekonomik model üzerinde çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Gündemimizde bir erken seçim yok"

Kalın, erken seçim konusunun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından zaman zaman gündeme getirildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Erken seçim meselesini falan ana muhalefet lideri zaman zaman gündeme getirip işte 'hodri meydan' vesaire diyor. Bunlar da piyasaları olumsuz yönde etkileyen şeyler. Biz defalarca söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ifade ettiler. Gündemimizde bir erken seçim yok. Önümüzdeki 2019 yılında yapılacak seçimlerin tarihleri bellidir. Buradan böyle hadi erken seçim, hadi buyurun, hodri meydan vesaire deyip bir, biz kimseyi sunni gündemle yormak istemiyoruz, vatandaşı. Piyasaları böyle bir belirsizliğin içine sokmayı asla istemiyoruz ama şunu da söyleyeyim sayın ana muhalefet lideri 16 Nisan Referandumu da dahil olmak üzere katıldığı 8 tane seçimi kaybetmiş bir siyasi. Şimdi hodri meydan, hadi buyurun erken seçime gidelim diyerek ne kazanacak 9. seçimde? Açıkçası ben merak ediyorum. Milletin bu konudaki beklentisi neyse, tabii ki nihai karar Meclis'indir bu konuda. Bize sorulduğu zaman ne Hükümetin gündeminde böyle bir şey var ne de milletin gündeminde böyle bir şey var. Dolayısıyla bunu kayda geçirmek açısından onu ifade etmek isterim."

ulusal.com.tr

Şırnak'ta 9 terörist etkisiz hale getirildi Gündem Doğu Perinçek yazdı: Tayyip Erdoğan niçin ABD’nin hedefi Gündem İlker Başbuğ: 1917 Ekim Devrimi Türkiye'nin birinci şansıydı Gündem Kazı bitti tartışma bitmedi: "Tonlarca altın bulundu" Gündem