Çavuşoğlu ile Lavrov, Rusya'da görüştü

Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin başlamasının ardından yüz yüze ilk görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında yapıldı. Moskova’ya PKK ile PYD'nin arasında bir fark olmadığını ilettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, Suriye’deki krizin çözümü için Rusya ile birlikte çalışma yapılması gerektiğini vurguladı. Lavrov da, Ankara ile terörle mücadele çalışma grubunun yeniden oluşturulacağını açıkladı

Abone ol

7 ay sonra gelen ilk telefon görüşmesinin arıdndan ilişkilerin normalleştirilmesi için somut adımlar atılmaya başlandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey LavrovRusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. Uçak krizinin ardından ilk kez yüz yüze görüşen ikilinin görüşmesi 36 dakika sürdü.

Görüşmenin ayrıntılarına ilişkin konuşan Çavuşoğlu, mini zirvenin verimli geçtiğini kaydetti. YPG'nin Moskova'da bir ofis açtığını hatırlatan Çavuşoğlu, Rusya’ya PYD ile PKK arasında bir fark olmadığını ilettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, iki ülkenin Suriye'deki krizde önemli bir rol oynayacağını belirtti. .

Görüşmeye ilişkin bir açıklama da Rus Bakan Lavrov'dan geldi. Lavrov, teröre karşı ortak çalışma grubunun yeniden kurulacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rus Lider Vladimir Putin, 4-5 Eylül tarihlerinde Çin'de yapılacak G20 Zirve'sinde görüşmek için anlaşmışlardı. Ancak Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, iki liderin G20 Zirvesi öncesi bir araya gelebileceğini belirtti.

Peskov, Türkiye'ye yönelik yaptırımların kademeli olarak kaldırılması konusunda iki ülke arasında önümüzdeki aydan itibaren bir görüşme trafiğinin başlayacağını da vurguladı.

Lavrov, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin 'ilişkilerin normalleşmesine doğru tonu vereceğini' umduğunu da ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU: ERDOĞAN VE PUTİN AĞUSTOS AYINDA SOÇİ'DE GÖRÜŞEBİLİR

Görüşmenin ardından İnterfax'a konuşan Çavuşoğlu ise ekonomi, ticaret, enerji ve iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını toplantının verimli geçtiğini kaydetti.

'Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de siyasi çözüm için birlikte çalışması gerektiğini ve Ankara'nın Moskova ile daha yakın bir koordinasyon sağlayacağını' belirten Çavuşoğlu da Putin ve Erdoğan'ın ağustos ayında Soçi'de bir araya gelebileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan diğer bölümler şöyle:

*Rusya ve İsrail'le ilişkilerin onarılması bölgenin de menfaatine.

*Azerbaycan ve Kazakistan Türk-Rus ilişkilerinin normalleştirilemesinde olumlu rol oynadı.

*Türkiye, IŞİD ve El Nusra Cephesi'ni terör örgütü olarak görüyor. Ankara IŞİD'le doğrudan mücadele ediyor, bu nedenle de teröristlerin hedefi oluyor.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN RUSYA'YA TEŞEKKÜR

Bu arada Çavuşoğlu, görüşme öncesinde katıldığı 34. Bakanlar Konseyi'ne ilişkin bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, konsey toplantısının verimli geçtiğini belirterek dönem başkanı Rusya'ya teşekkür etti.

LAVROV'DAN SURİYE AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov görüşme sonrası Rus basınına konuştu. Lavrov, "Türkiye ve Rusya ordusu arasında Suriye konusunda irtibat kurulmasını umuyorum" dedi.

Otobüste muavin, yolcuya tacizde bulunurken fark edildi Gündem Atalay Filiz'in avukatı dosyadan çekildi Gündem İSKİ’den uyarı: Baraj ve göletlerde yüzmeyin Gündem Turgut Özal ve İpek Üniversitesi’ne kayyum atandı Gündem