Türk Amerikan krizinin perde arkası

Vize krizi aslında bardağı taşıran son damlaydı. Ankara-Washington arasında özellikle son 2 yılda ipleri geren bir çok olay yaşandı. Peki, vize iptalinin gerekçesi için "son dönemde yaşanan olaylar" diyen Amerikan Büyükelçiliği aslında neyi kast etti. İşte "son dönemde yaşanan olaylar"...

Abone ol

Yaşanan her kriz, ikili ilişkilere bir düğüm daha attı. Hiçbir sorun çözülemedi. İlişkiler gerildikçe gerildi. Sonuç: Amerika ile Türkiye vizeleri karşılıklı olarak askıya aldı.

Fikir ayrılığı önce Suriye politikasında baş gösterdi. Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridoruna karşı Ankara, sesini yükseltmeye başladı. Ayn el Arap'ta yaşanan çatışmalar üzerine başlayan karşılıklı açıklamalar Washington'un PKK/PYD'ye silah ve mühimmat desteğini arttırmasıyla tansiyonu iyice yükseltti. Açılımın bitmesi de cabası...

SARRAF KRİZİ

Yaklaşık bir buçuk yıl önce adı 17/25 Aralık soruşturmalarıyla gündeme gelen İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf Amerika'ya girişte tutuklandı. Davaya Halkbank eski Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, AKP'li eski Bakan Zafer Çağlayan ve Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da dahil edildi. Süreç iki ülke arasında krize dönüştü. Başta Erdoğan olmak üzere, AKP hükümet yetkilileri, genişleyen Sarraf davasının “siyasi bir dava” olduğunu pek çok kez vurguladı.

KORUMA DAVASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2016 yılınının ilkbaharında Washington'a çalışma ziyareti yapmıştı. O ziyarette bazı PKK yandaşları Türk büyükelçiliği önünde Erdoğan'ı protesto etti. Amerikan polisinin eyleme müdahale etmemesi dikkat çekiciydi. Erdoğan'ın koruma polisleri eyleme müdahale etti. Daha sonra o korumalar hakkında iddianame hazırlandı, tutuklama kararı çıkarıldı. Erdoğan Birleşmiş Milletler çalışmaları için Eylül ayında gittiği New York'a o korumaların hiçbirini götürmedi.

FETULLAH GÜLEN'İN İADESİ

AKP hükümetinin tüm ısrarlarına rağmen Fethullah Gülen'in iadesi konusunda hiçbir gelişme yaşanmadı. Türkiye yüzlerce dosya, binlerce belge gönderdi; Ancak Gülen gözaltına alınmadığı gibi dünya gazete ve televizyonlarına serbestçe mülakat verdi. Bunun karşılığında Türkiye de FETÖ ile kuvvetli irtibatı tespit edilen ve gözaltına alınan papaz Addrew Brunson'u serbest bırakmadı.

IŞİD MENSUBU KRİZİ

Amerika Hazine Bakanlığı Ağustos ayı sonunda resmi internet sitesinden bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Salim Mustafa Muhammed El Mansur adlı bir Irak vatandaşını "IŞİD'e finansman sağladığı" gerekçesiyle yaptırım listesine dahil etti. Açıklamanın en sonunda ise, dikkat çeken bir not yer aldı; "IŞİD'in Musul Mali Emiri olan El Mansur, 2017 başından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır…" IŞİD terör örgütünün üst düzey bir üyesinin Türkiye'de yaşadığının söylenmesi de diplomatik dilde, "Ankara'ya çok ciddi uyarı" olarak yorumlandı.

ulusal.com.tr

METİN TOPUZ'UN GÖZALTINA ALINMASI

FETÖ'cü polis şefleri ve Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilen Amerikan Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz önce gözaltına alındı sonra tutuklandı. Amerikan büyükelçiliği "rahatsızız" açıklaması yaptı. Hükümet kanada "Rsmi çalışanınız değil" diyeren Washington'a ince bir gönderme yaptı. Özellikle hükümet medyasında Topuz'un casusluk suçlarına ilişkin manşet haberler yapıldı.

ulusal.com.tr

143 FETÖ'cü hakim karşısında Gündem Kaçan 2 teröristten biri evde kendini patlattı Gündem Teröristleri Lazkiye'den Muğla'ya getiren 3 gemi personeli yakalandı Gündem ABD elçilik çalışanının eşi ve oğlu gözaltına alındı, sorguda Gündem