Aşı ilk önce kimlere yapılacak: Bilim Kurulu açıkladı

Bilim Kurulu, Çin'den Aralık ayında gelecek 20 milyon aşının sağlık çalışanlarının ardından kimlere yapılacağını, dört aşamada belirledi. İlk aşamada 65 yaş üzeri, engelli, koruma evlerinde kalan ve kalabalık yerlerde yaşayan yurttaşlar aşılanacak. İkinci aşamada ise riskli iş gruplarında bulunanlar ile 50 yaş ve en az bir kronik rahatsızlığı bulunan kişiler aşı olacak.

Abone ol

2 Aralık'ta Sağlık BakanıFahrettin Koca başkanlığında toplanan Bilim Kuruluaşının kimlere yapılacağını dört aşamada belirledi. 20 milyon aşı ilk aşamada 11 Aralık’ta sağlık çalışanlarına yapılacak.

Çin'den gelecek aşı sağlık çalışanlarının ardından 65 yaş üzeri yurttaşlara yapılacak. 65 yaş, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.

İkinci aşamada da yüksek riskli ortamlarda bulunan, kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunanlara aşı yapılacak.

Üçüncü aşama ise, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan yurttaşlar ve genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsayacak.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

Türkiye Çin ile 50 milyon doz aşı için anlaşma imzaladı. İlk etapta Aralık ayında 20 milyon aşı Türkiye'ye getirilecek. Ocak ve Şubat'ta da kalan 30 milyon aşı temin edilecek.

Kararı Sağlık Bakanı Koca yaptığı yazılı açıklama ile kamuoyuna duyurdu. Koca, Türkiye ve dünyadaki birçok ülkenin aşı geliştirme çalışmaları için tüm bilimsel birikimleri ve maddi kaynakları seferber ettiğini de hatırlattı.

Bakan Koca, Türkiye'nin erken dönemde etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmış aşıları da yakından takip ettiğini ifade etti.

Bazı illerde yüzde 100 vaka artışı var: Sağlık Bakanı Koca il sağlık müdürleriyle toplantı yaptı Gündem TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaslowski: ''Ülkemiz doğu ile batı arasında köprü olma potansiyeline sahip'' Gündem Son 24 saatin koronavirüs tablosu: 32 bin 381 yeni vaka Gündem KKTC'de erken seçim kapıda Gündem