Milli servet yatıyor
Manisa'nın Soma ilçesinde halk işsizlik ve ekonomik krizin pençesinde boğuşurken, servet değerinde kömür çürümeye terk edildi. 2012 yılında üretimi durduran Uyar Madenciliğin alanında yaklaşık 300 bin ton kömürün üstü toprakla kapatıldı. Servet değerindeki kömür Soma'ya mali açıdan kalkındıracak seviyede. Bir başka ifade ile Soma halkı ilgisizlik yüzünden varlık içinde yokluk yaşıyor.
Görüntüler yüzlerce işçinin çeşitli nedenlerle işten çıkarıldığı, tazminatlarını alamadığı Manisa'nın Soma ilçesinden. İşsizlik ve ekonomik krizin kol gezdiği Soma'da milli servet işlenmeyi bekliyor.
Darkale Kömür Ocağı 2003 yılına kadar Devlete aitti. Daha sonra "TKİ Ege Linyit İşletmesi Müdürlüğü" tarafından 2003 yılında UYAR Madencilik'e kiralandı.
Şirkette bine yakın madenci çalışıyordu. Ancak çeşitli kazlar ve ölümler nedeniyle ocak 2012 yılında kapatıldı.
Şirket kapandı kapanmasına ancak maden alanında 300 bin tona yakın şılam yani yıkanmış kömür kaldı. Üzeri toprakla örtülen kömürler adeta çürümeye terk edildi.
Burada bekletilen kömür tam bir servet değerinde. Çürümeye terk edien kömürler çevredeki santrallerde enerjiye dönüştürülebilir. Bir başka yöntem ise TKİ'ye satılması. Elde edilecek gelir ise ilçeyi tamamen kalkındıracak düzeyde. O kömürle parasınını alamayan işçilerinin mağduriyeti giderilebilir. MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, konuyla ilgili Ulusal Kanal'a bilgi verdi.
Alanda harfiyatla karışık dökülen kömürde var.
Kömürler ekonomiye kazandıralabilir. Ancak alanda bekletilen kömürlerin faydası kadar zararı da var. Özellikle Cuma, Samsacı ve Karamanlı Mahallesi bu durumdan etkileniyor.
Bazı yerlerden de hala dumanlar çıkıyor.
ulusalkanal.com.tr