ABD Irak’ı bölme adımını hızlandırdı

Irak’ın toprak bütünlüğüne yönelik bir girişim de Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden geldi. Erbil Irak hükümetine bağlı kalmadan Kuzey Irak ve Kerkük’ten çıkan petrolün bağımsız satılacağını açıkladı. Irak Parlamentosu yetkilisi Arez Abdullah söz konusu durumu “Irak’ın bölünmesine yönelik ilk adım” olarak niteledi.

Abone ol

Amerika denetimindeki Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Irak’ın bölünmesine yönelik hamlelerini hızlandırdı.

Erbil yönetimi, Kuzey Irak ve Kerkük’ten çıkan petrolün Irak Merkezi Hükümetine bağlı kalmadan satılmasını kararlaştırdı.

Irak Parlementosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, konuya ilişkin Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw Televizyonu’na konuştu. Abdullah, Erbil'in girişimini “Irak’ın bölünmesine yönelik ilk adım” olarak değerlendirdi.

Erbil ise petrolün Bağdat’a bağlı olmaksızın satılmasının gerekçesini ekonomik krize bağlıyor. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sözcüsü Sefin Dizayi söz konusu kararın Kuzey Irak’taki ekonomik krizin çözümü için alındığını belirtti.

Dizayi, petrol anlaşmasına Türkiye’nin de bağlı kalacağına dair Ankara’nın Kürt yönetimine güvence verdiğini söyledi.

Bir süre önce Türkiye’ye ziyarette bulunan Dizayi, Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ferudun Sinirlioğlu ile görüşmüştü.

Erbil yönetimi ayrıca Irak Hükümeti’nin Kuzey Irak’taki petrol gelirlerinden sağlanan yüzde 17’lik bütçe payını ödemediğini iddia ediyor.

ulusalkanal.com.tr

Erdoğan hükümet kurma yetkisini verdi Gündem Melisa'nın nasıl öldürüldüğü ortaya çıktı Gündem Bayram tatili uzatıldı Gündem AKP'nin Valisi’nden yemekhane talimatı: Oruç tutmayan gitsin... Gündem