Gıda fiyatındaki artış nasıl engellenecek?

Gıda fiyatlarındaki artışa karşı yeni önlemler gündeme geldi. Buna göre Tarım Kredi Kooperatifi’ne ait marketlerin sayısının artırılması planlanıyor. Peki, bu önlem yeterli mi? Gıda fiyatlarında gerileme nasıl sağlanır? Uzmanına sorduk. Ayrıntıları haberimizde izleyelim…

Abone ol

Haber: Buse Gençtürk Kamera: Uğur Pideci

Gıdafiyatlarındaki artışa karşı öneriler geldi. Ziraat mühendisleri önerilerin köklü çözümler yaratmayacağına dikkat çekti.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, gıda fiyatlarına ilişkin son dönemde yaşanan tartışmaları Ulusal Kanal canlı yayınında değerlendirdi. Suiçmez önerilerini anlattı:

- Tarımın yapısal sorunlarına köklü çözümler gerekir. Çözümün ana konusu tarımsal üretim. Girdi maliyetlerini düşürmek

- Kamunun piyasadaki marketlerin artık tekelleşmeye varan gıda maddesi tedarik zincirindeki rolünün yeniden düzenlenmesi. Sözleşmeli üreticilikle çiftçinin marketler karşısında ezilmemesi, hasarlar dahil olmak üzere maliyetlerin çiftçiden kaldığı karın ise belli yerlere gittiği sistemin düzeltilmesi gerekir. 28.20.16 Tarım Kredi gerekiyorsa çiftçinin domatesini soğanını almalı ki çiftçi gelecek yıl üretimde bulunsun.

Gıda fiyatlarında yaklaşık 1 aydır artış yaşanıyor. Artışın önlenmesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son toplantılarda “Tarım ve Kredi’ye ait kooperatif marketler düzenlenecek” dediği öğrenildi. Bu kapsamda kooperatif marketlerin sayısının artırılması planlanıyor.

Bu atılımı Suiçmez, 'olumlu ama yeterli değil' olarak değerlendirdi:

- Olumlu ama yeterli görmüyoruz. Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortaklarına yapması gereken ilk şey girdi maliyetlerini düşürmek. Yurtdışından getirilen gübrede ton başına 1200 TL gibi bir fark yaratmadan kendi ortaklarını ve çiftçimizi düşük sübvanse edilmiş gübre fiyatları vermesi.

Suiçmez, Dövizdeki düşüşle birlikte gıda fiyatlarında yüzde 20’lik bir gerileme beklendiğini dile getirdi:

- Gübre, mazot, yem dahil bunların hepsi yurt dışına ve dövize bağlı. Döviz fiyatı düşmesine rağmen bu rakamlar düşmedi. KDV’ler yüzde 1’e düşürülmeli.

E-ticaret hacminde rekor artış Ekonomi Faturalarda indirim olacak mı? Ekonomi 2020'de e-ihale satışlarına büyük ilgi Ekonomi Pandemide pazara rağbet azaldı Ekonomi