TÜBİTAK'ta Tayyip Erdoğan operasyonu
Üst düzey devlet görevlilerinin TÜBİTAK üretimi kripto telefonlarla dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından kurumda başlatılan incelemeler sonucu paralel örgüt mensubu 100'ü aşkın personelin görevine son verildi.
Gülen örgütünün kamudaki bürokratlarına yönelik tasfiye operasyonu başlıyor. Bu kapsamda Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, devletin üst düzey isimlerine temin edilen kripto telefonların dinlenmesine neden olan TÜBİTAK çalışanlarından 100'ü aşkın personelin görevine son verildi. Bu kişilerin sözleşmeye tabi çalışanlar olması nedeniyle görevden alınmalarının şimdiye dek gündeme gelmediği öğrenildi. Paralel şebeke elemanlarının, şifreli yazılım destekli telefonlarda açık port bırakmak suretiyle devletin en mahrem konuşmalarını dinlediği geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmış ve ilk etapta 5 kişinin kurumla ilişiği kesilmişti.
NOKTA ATIŞ ÖRGÜTLENME
Kaynaklar, Gülen örgütünün, kamu kurumlarında örgütlenmek için kritik birimleri seçtiğini vurguluyor. Örgütün bürokrasi içinde ağırlıklı olarak 'destek hizmetleri' birimleri, teknolojik işlemlerin yapıldığı ve kayıtlarının tutulduğu bilgi işlem daire başkanlıkları, mevzuat işlerini yürütebilmek için de teftiş kurulları ve hukuk müşavirliklerinde bulundukları belirlendi. Çete, yaptığı işlemlerle ilgili mahrem noktaların basına sızmasını önleme ve manipülasyon görevleri için ise birçok kurumun 'basın müşavirlikleri'nde örgütlenmeyi de ihmal etmedi.
MORALLER BOZULMASIN DİYE
Devletin şebekeye yönelik son dönemde başlattığı tasfiye işlemlerini, paralel yapının kendi içinde özenle 'gündemden sakladığı' da ortaya çıktı. İddiaya göre, görevden almalar örgüt içinde duyurulmamaya çalışılıyor. Bunun altında yatan amaçlardan birinin 'örgüt mensubu kişilerin moralinin bozulmaması' olduğu dile getiriliyor. Diğer yandan görevden alınan birçok isim de, bu işlemi kamuoyuna duyurmamayı tercih ediyor. Çünkü paralel yapıyla ilişkisinin herkesçe bilinmesini istemiyor.
KOSGEB'E NEŞTER
Bir süre önce kamuda ilgili bakanın önerisi, Erdoğan'ın onayı ve Cumhurbaşkanı'nın da imzasıyla ataması yapılan kişilerden, paralel yapıya yakınlığı belirlenenlerin görevden alınmaya başladığı ortaya çıktı. Operasyon önümüzdeki günlerde Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile KOSGEB'e de sıçrayacak. Özellikle KOSGEB'de bazı üst düzey yöneticilerin kurumla ilişiğinin kesileceği bilgisi alındı. KOSGEB'in 22 ildeki müdürlüklerinde örgütleme yapıldığının tespit edildiği belirlendi. Geçtiğimiz günlerde de KOSGEB başkan yardımcılarından Metin Şatır görevden alınmış, yerine KOSGEB Müşaviri İhsan Solmaz atanmıştı. Geçtiğimiz günlerde de üç ayrı bakanlığın bilgi işlem daire başkanları görevden alınmış, yerlerine yeni atamalar yapılmıştı. Aynı gün, iki bakanlıkta da müsteşar yardımcılarının görevine son verilmişti.