Paleosismoloji bilim dalı son 15 yıldır Türkiye’de gelişmeye başladı

Paleosismoloji… Belki çoğumuz bu bilim dalının adını ilk kez duyuyoruz. Paleosismoloji, fay hatlarında hendekler kazılarak, depremlerin yarattığı jeolojik izlerin incelenmesi ve bu yolla fayların depremsellik durumunun anlaşılmasını sağlıyor. Türkiye’de konunun uzmanı en fazla 10 kişi var. Onlardan iri de Ulusal Kanal’a özel açıklamalar yaptı.

Abone ol

Paleosismoloji bilim dalı son 15 yıldır Türkiye’de gelişmeye başladı. Türkiye’de az sayıda üniversite bu konuya yoğunlaşıyor. Onlardan biri de Dokuz Eylül Üniversitesi. Paleosismoji uzmanı 10 Profesör var Türkiye’de. Onlardan biri de Deprem Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir.

Paleosismoloji uzmanları “Kuzey Anadolu Fayı”nı araştırıyorlar. Ancak Batı Anadolu’daki faylarda yapılan araştırmalar çok az.

Paleosismoloji ile bir bölgede yıkıcı etkiye sahip depremleri hangi fayların ne zaman deprem üretebileceği öngörülebiliyor. Bu sayede fayların imar haritalarına aktarılması gerekiyor. Burada temel hedef fay üzerinde bina yapılmasını engellemek.

Günümüz teknolojisi çürük zemin ve dayanaksız bina sorununu çözdü. Ancak fay üzerindeki imarlaşma direkt ölüm demek.

Hem devletin hem de belediyelerin paleosismoji incelemesi ile imar haritalarına fayları aktarması gerekiyor.

Türkiye’de şu anda resmi rakamlara göre 500 diri fay var. Bu faylarda inleme yapacak paleosismoloji uzmanı sayısı ise çok az.

HABER: UFUK AKKAYA / KAMERA: AKIN KARA

ulusal.com.tr

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dövizdeki suni şişkinlik kısa sürede ortadan kalkacak Gündem Avcılar'da Kadın ve Aile Danışma Merkezi kuruldu Gündem Beyoğlu'nda yangın Gündem İçişleri Bakanlığı: 14 terörist etkisiz hale getirildi Gündem