PKK'ya "Mesruluk" sözü

Abdullah Öcalan'ın isteğiyle Meclis çatısı altında kurulan "Açılım Komisyonu" PKK'yla müzakerelere yasal dayanak oluşturma çabasına girdi. Komisyon hazırladığı raporda "terörist örgütlerin liderleri muhatap alınmalı, terör örgütleri meşrulaştırılmalı" görüşünü savundu.

Abone ol

Öcalan'lı açılım süreci kapsamında Meclis çatısı altında yürütülen faaliyetler hız kazandı. Açılım sürecine yasal dayanak oluşturmak ve PKK'yı meşrulaştırmak için Öcalan'ın talepleri doğrultusunda 450 sayfalık rapor hazılandı.

Raporu Meclis'teki AKP ve BDP'li üyeleri bulunan Açılım komisyonu hazırladı. Rapor "terörist örgütlerin liderleri muhatap alınmalı, terör örgütleri meşrulaştırılmalı" fikri üzerine inşaa edildi.

“Çatışmanın başarıya dönüştürülmesi ve çözüme kavuşturulması birçok açıdan liderlerin tutumuna ve oynayacakları role bağlıdır. Bu da önde gelen liderlerin sürece aktif olarak dahil edilmesini gerektirir. “

Raporla, Öcalan dışındaki PKK kadrolarının da sürece açıktan katılmasına yeşil ışık yakıldı.

“Devlet otoritesi tarafından terörist olarak adlandırılan güçleri sürecin içine çekmenin ve meşrulaştırmanın, çatışmayı şiddetten uzaklaştırmak gibi dönüştürücü ve olumlu bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu türden örgütlerin liderlerini muhatap almanın ve negatif yaptırımlar yerine pozitif yaptırımlar kullanmanın bu liderlerin yapıcı bir rol üstlenmeleri konusunda etkili olduğu gözlenmiştir.”

Rapoda; açılımla ilgili PKK'nın bir numaralı talebi olan "özerk yönetim" görüşüne destek veren ifadeler yer aldı.

“Çatışma sonrası dönemde savaştan barışa geçişin başarısında; demokratikleşme, merkeziyetçi bir idari yapı anlayışından yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin esas alındığı bir yönetim anlayışına geçiş ve ekonomik liberalizasyon gibi diğer süreçlerde kaydedilecek gelişmeler belirleyici rol oynayacaktır”.

ulusalkanal.com.tr

Kars’ta gerginlik Gündem Antalya'da korkutan deprem! Gündem “Ahde Vefası Olmayan Toplumların Geleceği de Olmaz!” Gündem "Hakkari'de devlet yoktur, hükümet kayıptır" Gündem