Gözler kritik YAŞ'a çevrildi

Bastırılan FETÖ darbe girişiminin ardından tarihi öneme sahip Yüksek Askeri Şura toplantısı yarın yapılacak. İlk defa karargah dışından yapılacak toplantı Çankaya Köşkü'nde olacak. Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında yapılacak zirvede, asker kıyafeti giymiş terör örgütü mensuplarının durumu görüşülecek. Kritik zirvede, silahlı kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması da ele alınacak.

Abone ol

Bozguna uğratılan Amerika destekli FETÖ darbesinin ardından, gözler Perşembe günü yapılacak tarihi Yüksek Askeri Şura toplantısına çevrildi.

İlk kez karargah dışında yapılacak toplantıda tarihi kararların alınması bekleniyor.

15 Temmuz gecesi yapılan darbe girişiminin etraflıca değerlendirileceği zirvenin, en önemli gündem başlığı ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılandırılması.

Bir diğer gündem maddesi ise ihraçlar. Edinilen bilgilere göre, 133’ü general ve amiral olmak üzere, 5 bin subay ve astsubayın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihracı görüşülecek.

İhraçların bir bölümü YAŞ tarafından bir bölümü de OHAL kararnamesi çerçevesinde Milli Savunma ya da İçişleri Bakanı’nın onayı ile yapılacak.

Toplantıda, 358 olan general amiral sayısında 301’e düşürülmesi, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin de yaş haddinden emekli olması bekleniyor.

Ayrıca, 80 general ve amiralin bir üst rütbeye terfi etmesi, 90 albayın, general ve amiral olması, 90 general ve amiralin rütbe bekleme sürelerinin de bir yıl uzatılması gündemde.

YAŞ Kanunu’nda yer alan "Genelkurmay İkinci Başkanı aynı zamanda Yüksek Askeri Şura’nın Genel Sekreteridir" hükmünün bu toplantıda uygulanmayacağı belirtiliyor.

Genel Sekreterlik görevini, Orgeneral Yaşar Güler'in yerine Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın yapacağı iddia edildi.

Kritik zirveye iki YAŞ üyesi ise katılamayacak. Darbe girişiminden sonra tutuklanan Yaş Üyesi Orgeneral Akın Öztürk zirvede olmayacak. Yine aynı sebeple tutuklu olan 2'inci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin yerine atanan Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel toplantıda yer alacak. Öte yandan YAŞ öncesi alınan kararla Korgeneral Temel 2. Ordu Komutanı oldu, Huduti ise, Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine verildi.

Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle GATA'da tedavi altına alınan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin de şura toplantısına katılamaması gündemde. Tedavisi süren Mendi'nin yerine toplantıya Jandarma Genel Komutan Vekili Korgeneral İbrahim Yaşar'ın katılması öngörülüyor.

Her yıl 3 gün yapılan YAŞ toplantısı bu yıl 1 günde tamamlanacak.

ulusalkanal.com.tr

İzmir'de şüphelinin iş yerinde Fethullah Gülen imzalı yazı ele geçirildi Gündem Alevi Bektaşilerden ortak tutum: FETÖ tasfiyesinde devletimizin yanındayız Gündem Mardin'de şehit düşen üç polis son yolculuğuna uğurlandı Gündem Balyoz kumpası mağduru Emekli Tümamiral Semih Çetin, 1 dolarların sırrına ilişkin önemli bilgiyi açıkladı Gündem