Arıcılar konforlu konteynerlerle bal üretecek
Adıyaman'da, 19 arıcıya "Organik Arı Ürünlerinin İnovatif Yöntemlerle Katma Değerinin Arttırılması" projesi kapsamında güneş enerjili, içerisinde bal süzme makinesi, buzdolabı ve televizyon bulunan konteyner dağıtıldı
Adıyaman'da organik bal üreten arıcılara, üstünde güneş enerji panelleri, içinde bal süzme makinesinin yanı sıra buzdolabı ve televizyon da bulunan konteyner dağıtıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Organik Arı Ürünlerinin İnovatif Yöntemlerle Katma Değerinin Arttırılması" projesi kapsamında, İpekyolu Kalkınma Ajansınca finanse edilen, konteynerlerin dağıtımı için kent merkezindeki bir bahçede tören düzenlendi.
Arıcıların arazi şartlarında konforlu yaşam ortamına kavuşması amacıyla hazırlanan, üzerinde hem aydınlatmada hem de cihazların şarjında kullanılacak elektriği sağlayacak güneş enerji panelleri, içerisinde de bal süzme makinesinin yanı sıra televizyon ve buzdolabı bulunan tekerlekli konteynerler, Adıyaman'daki 19 organik bal üreticisine dağıtıldı.
Törende konuşan Vali Yardımcısı Murat Süzen, Adıyaman'da, 2023 hedeflerine ulaşılacak önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.
Badem üretiminde de önemli bir yeri bulunan kentin hem arıcılıkta hem de bademde belirli bir noktaya geleceğini belirten Süzen, 19 arıcının taşınabilir konteynerlerine kavuşmasının önem taşıdığını kaydetti.
Süzen, "Adıyaman tarım alanında kendini daha net ifade edebileceği, markalaşacağı ürünler ortaya koyuyor. Bunların en temelinde de badem ve aracılık geliyor. Emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan da Milli Tarım Projesi kapsamında Adıyaman'da 100 bin dekar badem ve 110 bin arı kovanı hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.
İpekyolu Kalkınma Ajansına katkıları dolayısıyla teşekkür eden Alan, "Bugün burada 19 arı üreticisine daha iyi gezginci arıcılık yapabilecekleri ve taşınabilir konteyner dağıttık. Bu konteynerlerin üzerine monte edilmiş güneş enerjisi panelleri bulunuyor. Artık cefakar arıcılarımız karanlıkta kalmayacak. Üreticiler, yaylada güneş enerjisiyle enerji ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Ayrıca hasat döneminde bal süzme makinelerini de bu enerjiyle çalıştırabilecekler." diye konuştu.
"Artık daha rahat bir ortamda yaşayabileceğiz"
Arı üreticisi Ahmet Bilgiç de kendilerine yeni bir imkan sunan yetkililere teşekkür etti.
Taşınabilir konteynerlerin gezici arıcılar için pek çok imkan tanıdığını vurgulayan Bilgiç, şunları kaydetti:
"Ulaşım şartları zor olan yerlere konteynerleri traktörle götürebileceğiz. İçerisinde şu anda bal süzme makinesini çalıştıracağımız elektriğimiz var. En önemlisi buzdolabı var. Dünyayla iletişimimiz kopmasın diye televizyon bulunuyor. Yaylaya çıktığımızda 3 ay dünyayla bağlantımız kesiliyor. Artık buradaki televizyonla gündemi takip edebileceğiz. Yanımızda götürdüğümüz gıdalar bozuluyordu. Şu anda konteyner içerisinde bulunan buzdolabı sayesinde bozulmayacak. Artık daha rahat bir ortamda yaşayabileceğiz."