1 Mayıs'ı ilk kez 45'lik plağa koyan Cem Karaca plağın gelirini nereye bağışlamıştı?

Abone ol

Sarper Özsan: Brecht, ‘işciler marş söyleyerek sahneye çıkar,’ diyor. Ama hangi marş olduğunu belirtmemiş, sözler de yok. Sözlerini de kendim yazarak bir marş bestelemeyi düşündüm. 1 Mayıs marşının sözünü de müziğini de birlikte yapmış oldum. Bir oyun müziği olarak yaptım.” (Aydınlık Dergisi, 4 Mayıs 2008)

ÖZSAN: BİR OYUN MÜZİĞİ OLARAK YAPTIM

Sarper Özsan marşın yazılışının öyküsünü şöyle anlatıyor: “1974 yılında Ankara’da Ankara Sanat Tiyatrosu, Maksim Gorki’nin Ana romanından yararlanarak Bertolt Brecht’in oyunlaştırdığı bir yapıtı sahneye koymaya karar vermişti… Tekstin içinde Brecht’in çeşitli sahnelerle ilgili olarak sözleri var. Fakat bir sahne var ki orada söz yoktu. Bu, tarihe Kanlı Pazar olarak gecmiş olan ünlü 1 Mayıs 1905 sahnesi. Brecht, ‘işciler marş söyleyerek sahneye çıkar,’ diyor. Ama hangi marş olduğunu belirtmemiş, sözler de yok. Sözlerini de kendim yazarak bir marş bestelemeyi düşündüm. 1 Mayıs marşının sözünü de müziğini de birlikte yapmış oldum. Bir oyun müziği olarak yaptım.” (Aydınlık Dergisi, 4 Mayıs 2008)

1 Mayıs Marşı ilginç bir biçimde tüm siyasal hareketler tarafından benimsendi. 1976 yılında 1 Mayıs’ın Taksim’de bir mitingle kutlanması gündeme gelince, akla bu marş geldi. Türkiye İşci Partisi’nin resmi yayın organı olan Çark Başak Dergisi bu marşı yayımladı (1 Mayıs 1976 Özel Sayısı, s.11).

DİSK Ajansı’nın 1 Mayıs 1976 tarihli özel sayısında yer alan 1 Mayıs marşında ise küçük farklılıklar vardır. Aydınlıkçı Sarper Özsan’ın Aydınlık Gazetesi’nde yayımlanan 1 Mayıs Marşı’nda ise şu kıta da yer almaktadır: “Ulusların gürleyen sesi, yeri göğü sarsıyor/ Halkların nasırlı yumruğu, balyoz gibi patlıyor/ Devrimin şanlı dalgası, dünyamızı kaplıyor.” (Aydınlık Gazetesi, 1 Mayıs 1978, s.8.)

SELÇUK VE SELDA YARGILANDI…

1 Mayıs Marşı, aralarında Sarper Özsan’ın da bulunduğu bir grup Aydınlıkçı tarafından bir kaset yapıldı. Ardından Cem Karaca, bu marşı 45′lik plak olarak söyledi.

Plağın gelirinin Türkiye İşci Köylü Partisi’ne verilmesi konusunda anlaşma yapılmıştı…

Sarper Özsan, Cem Karaca ve plağı basan Gönül Plak Şirketi, Türk Ceza Kanunu’nun 142/4, 159 ve 312. maddelerini ihlal ettikleri iddiasıyla 1978 yılında yargılandılar ve beş yıl sonra beraat ettiler. 1 Mayıs Marşı’nı söyleyen Timur Selçuk ve Selda da yargılandı ve onların davaları da beraatle sonuçlandı (Haber Extra, 30 Nisan 1998, Sayı 32, s.78).

1976 yılında yayımlandığı biçimiyle, 1 Mayıs Marşı aşağıda sunulmaktadır.

Günlerin bugün getirdiği/ Baskı zulüm ve kandır

Ancak bu böyle gitmez/ Sömürü devam etmez

Yepyeni bir hayat doğar/ Bizde ve ülkelerde.

1 Mayıs 1 Mayıs/ İşcinin emekçinin bayramı

Devrimin şanlı yolunda/ İlerleyen halkın bayramı.

Yepyeni bir güneş doğar/ Dağların doruklarından

Mutlu bir hayat filizlenir/ Kavganın ufuklarından

Yurdumun mutlu günleri/Mutlak gelen gündedir.

1 Mayıs 1 Mayıs; İşcinin emekçinin bayramı;

Devrimin şanlı yolunda; İlerleyen halkınbayramı

Vermeyin insana izin/ Kanması ve susması için

Hakkını alması için/ Kitleyi bilinçlendirin

Yurdumun mutlu günleri/ Mutlak gelen gündedir.

Gün gelir gün gelir/ Zorbalar kalmaz gider

Devrimin şanlı yolunda/ Bir kağıt gibi erir gider.

Yıldırım Koç

Aydınlık

1 Mayıs Marşı'nın hikayesi! Kim besteledi? İlk kim söyledi? Gündem İDO'dan sefer iptali Gündem Mayıs ayı önemli günler Gündem 1 Mayıs'ı ne zaman kutlamaya başladık! İşte 1 Mayıs’ın ilginç hikayesi Gündem