Ege'den Uzak Doğu'ya ihracatta büyük artış
Ege Bölgesi'nden Çin ve Japonya'nın başı çektiği Uzak Doğu ülkelerine yılın ilk ayında gerçekleştirilen ihracat, 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 63 artış gösterdi
Ege Bölgesi'nden Uzak Doğu ülkelerine ocakta yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 arttı.
Alternatif pazar arayışlarına hız veren Egeli ihracatçıların Uzak Doğu ülkelerinde yaptığı tanıtım ve pazarlama çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Çin ve Japonya'nın aralarında bulunduğu Uzak Doğu pazarındaki 15 ülkeye ihracatta ciddi oranda artış yaşandı.
Uzak Doğu ülkelerine geçen yıl ocak ayında 46 milyon dolar olan ihracat, bu yılın ilk ayında yüzde 63 artışla yaklaşık 75 milyon dolara yükseldi. Bu artışla Uzak Doğu ülkelerinin toplam ihracat içindeki payı, yüzde 6'dan yüzde 9'a çıktı.
İhracat Çin'e yüzde 84, Japonya'ya yüzde 70, Avustralya'ya yüzde 47, Hindistan'a yüzde 247, Güney Kore'ye yüzde 85 ve Hong Kong'a yüzde 100 arttı.
Çin'e tekstil ve kimyasal ürün satıldı
Çin'e yapılan ihracatta tekstil ve kimyasal ürünlerde artış dikkati çekti. Japonya'ya hazır giyim ürünleri, orkinos ve otomotiv yan sanayisi ürünleri satıldı.
Uzak Doğu pazarının hızla büyüyen iki pazarı olan Avustralya ve Hindistan'a yapılan ihracatta ise özellikle kimya ürünleri, kuru meyve, meyve ve sebze ile maden ve metal eşya ürünleri öne çıktı.
Turquality projesi meyvelerini vermeye başladı
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Uzak Doğu pazarına özellikle gıda ürünlerinde ihracatın artırılması için uzun süredir çalışma yürütüldüğünü, son olarak Japonya ve Güney Kore için Ekonomi Bakanlığı desteğiyle Turquality Projesi uyguladıklarını ifade etti.
Bu çalışmaların sonuçlarının rakamlara yansımaya başladığını dile getiren Ünlütürk, mesafe olarak uzak olmasına rağmen katma değeri yüksek ihracatın yapıldığı bu ülkelerin toplam ihracat içindeki payının artmasının sevindirici olduğunu söyledi.
Uzak Doğu halklarının Türk halkıyla karşılıklı sevgi ve saygısının üst düzeyde olduğunu anlatan Ünlütürk, "Düzenleyeceğimiz etkinliklerin, ülkelerimiz arasındaki gönül bağını artıracağını ve bunun ticari ilişkilerimize olumlu yansıyacağına inanıyoruz." dedi.
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler ise Uzak Doğu pazarında kalıcı bir yer edinebilmek için uzun süredir çalışma yürüttüklerini, özellikle Japonya pazarında ihracatın son dönemde istikrarlı şekilde arttığını belirtti.
Japonya'da düzenlenen tanıtım ve pazarlama etkinliklerinin yanı sıra Japon market zinciri Aeon'un İzmir'de ağırlanmasının ihracata doğrudan katkı verdiğine işaret eden Kızılgüneşler, "Japonya, giyim ürünlerini Çin yerine Türkiye'den almak istiyor. Japon alıcılarla aramızdaki sistemi oturttukça ihracat artıyor. Standartları çok yüksek. Onların istediği gibi üretim yapmaya çalışıyoruz. Şu an başlangıç dönemini yaşıyoruz. Gelecekte bu pazardan çok umutluyuz." diye konuştu.
Kızılgüneşler, Ege ihracatçı Birlikleri başkanlarının 6 Mart'ta Japonya'daki FOOD EXPO Fuarı'na katılacağını, burada yeni bağlantılar kurulacağını kaydetti.