DSÖ'den aşı açıklaması: Tünelin sonunda ışık göründü

Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüs ile mücadelede yürütülen aşı çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı. DSÖ Genel Direktörü, 172 ülkenin katıldığı çalışmalarda, 9 ülkenin ise aşıyı bulmaya aday olduğunu söyledi. Öte yandan Rusya'nın ürettiği aşıyı alacak ilk ülke de Belarus oldu.

Abone ol

Dünyada Kovid-19 salgınında vaka sayısı 23 milyonu geçti. Endişeli tırmanışta rahatlatan açıklama Dünya Sağlık Örgütü'nden geldi.

DSÖ'nün Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus salgını ortadan kaldıracak aşı çalışmaları ile ilgili son durumu açıkladı. Gebreyesus , ''Bir dizi aşı, şu anda klinik araştırmaların son aşamasında. Tünelin sonunda ışık göründü'' dedi.

Kovid-19 için yapılan Covax aşı çalışmalarında 172 ülke bulunuyor. Ghebreyesus, video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında finansal destek çağrısı yaptı.

DSÖ'den gelen açıklamaya göre, şu anda 9 ayrı aşı çalışması devam ediyor. Ghebreyesus, bu aşılardan bazılarının son aşamada olduğunu ve 4 ayrı üretici ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Ghebreyesus, üretilecek aşı sayesinde sayesinde düşük, orta ve yüksek gelirli ülkelerin tamamının güvenli ve etkili bir aşıya aynı zamanda erişim sağlayacağının altını çizdi.

Dünyada aşı çalışamları ile ilgili ciddi bir rekabet sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘Sputnik V’ aşısının üretimine başladıklarını duyurmuştu. Üretilecek aşının ilk kullanacağı ülke de belli oldu. Rusya Devlet Başkanı Putin ve Belarus Devlet başkanı Lukaşenko telefonla görüştü. Görüşme sonrası yapılan açıklamada Belarus'un Rusya'dan aşı alacak ilk ülke olduğu belirtildi.

Aşı çalışmalarında öne çıkan ülkelerden bir diğeri de biri Çin Halk Cumhuriyeti. Başlatılan 8 aşı adayının klinik denemeleri sürüyor. Bunlardan bazıları insanlar üzeinde test edilmeye başlandı.

Türkiye'de de aşı çalışmalarına büyük önem veriliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yakın bir zamanda yaptığı açıklamada Türkiye'de koronavirüs aşısı ile ilgili 13 çalışma yapıldığını ve bu çalışmaların 3'ünün ileri safhada olduğunu belirtmişti.

Hakkari'den acı haber: 1 şehit Gündem Bakan Pakdemirli duyurdu: Sabotaj olabilir Gündem ABD'de polis şiddeti protestoları sürüyor Gündem Diyarbakır'da terör örgütünün finans kaynaklarına darbe Gündem